latinica  ћирилица
24/01/2022 |  21:08 ⇒ 25/01/2022 | 07:44 | Аутор: ТАНЈУГ

СЗО: Идеални услови за појаву нових сојева короне

Генерални директор Свјетске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус изјавио је да би било опасно помислити да је изузетно заразни омикрон сој посљедњи који ће се појавити у свијету и да је то крај пандемије, оцијенивши да су тренутни услови идеални да се појави још сојева.

Међутим, Тедрос је додао да је могуће да ће ове године доћи до краја акутне фазе пандемије, гдје ковид представља глобалну здравствену ургентну пријетњу, под условом да се стратегије и "помагала" као што су тестови и вакцине искористе на прави начин, пренио је Ројтерс.

Говорећи на отварању састанка извршног тијела, Тедрос је скренуо пажњу да је омикрон откривен прије скоро 10 недјеља, а да је забиљежено од тада 80 милиона случајева у свијету, више него што их је било у 2020. години.

- Услови су идеални да се појави још сојева - додао је он.

Тедрос је истакао да можемо да окончамо ковид 19 као глобалну здравствену ванредну ситуацију и да то можемо да урадимо ове године, тако што ћемо испунити циљеве попут циља СЗО да се вакцинише 70 одсто становништва свих земаља до средине ове године, а нарочито они људи који су у највећем ризику од ковида 19 и побољша стопа тестирања и секвенцирања како би ближе пратили вирус и његове варијанте у настајању, пренио је АП.

- Истина је да ћемо живјети са ковидом 19 у догледној будућности и да ћемо морати да научимо да управљамо њиме кроз одржив и интегрисан систем за акутне респираторне болести како бисмо помогли у припреми за будуће пандемије - рекао је Тедрос.

- Али учење да живимо са ковидом 19 не може значити да пуштамо овај вирус да слободно циркулише. То не може значити да прихватамо скоро 50.000 смртних случајева недјељно од болести која се може спријечити и лијечити - истакао је он.