latinica  ћирилица
24/01/2022 |  21:41 ⇒ 25/01/2022 | 07:58 | Аутор: РТРС

Пале маске у Црној Гори; Шта је рјешење кризе? (ВИДЕО)

Предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић рекао је да су са кризом у Црној Гори маске пале и да се коначно зна ко је уз народ, а ко против.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Милачић је, у емисији РТРС-а Други угао, истакао да та криза није сукоб на релацији Здравко Кривокапић-Дритан Абазовић већ да је ствар много дубља и да је почела прије годину и по дана.

Он је нагласио да су опструкције Кривокапићеве владе почеле и прије него што је формирана.

- Како у таквим условима очекивати велике резултате, а ипак их је било? Влада Здравка Кривокапића је рушена од првог дана и то из његове коалиције - рекао је Милачић.

Он је додао да је Кривокапић, упркос томе, успио да испуни важно обећање које се тиче односа са СПЦ и спорног Закона о слободи вјероисповијести, те да је ријеч о човјеку који не тргује српским питањем и не трпи притиске.

Политички аналитичар Владимир Добросављевић нагласио је да су маске пале и прије посљедњих турбуленција и то онда када је смијењен министар правде Владимир Лепосавић.

Добросављевић је рекао да је сада видљиво да Црна Гора има нефункционалну Владу која није урадила већину ствари због којих је изабрана.

- Проблем од самог почетка је у томе што је дио ове владе кренуо из позиције власти с намјером да направи нову политичку снагу и тиме се наметне као будући политички субјекат како би маргинализовао оне који им сметају. Ту је дошло до сукоба интереса јер је УРА исто то хтјела... Дошло се до потпуног сукоба интереса, односно у ситуацију "мала бара пуна крокодила" - рекао је он.

Професор на Филозофском факултету у Бањалуци Жељко Вујадиновић сматра да су парламентарни избори најбоље рјешење.

Он је додао да један од кључних задатака Кривокапићеве владе, који није испуњен, био покушај помирења дубоко подијељених страна у Црној Гори.

Историчар Александар Раковић такође сматра да су нови избори најбоље рјешење јер је евидентно да не постоји консензус у парламентарној већини. Ипак, додаје, ствари су се искристалисале од прошлих избора, како са позицијом ДПС-а, тако и са српским питањем.

Погледајте комплетну емисију Други угао.