latinica  ћирилица
25/01/2022 |  07:27 ⇒ 07:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Запад упозорава Русију: Напад на Украјину имаће жесток одговор

Амерички председник Џозеф Бајден, европски лидери и НАТО једногласно су у понедјељак на онлајн састанку упозорили Москву да ће евентуални напад Русије на Украјину изазвати жесток одговор, саопштио је синоћ генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

- Сагласили смо се да ће било каква нова агресија Русије против Украјине имати озбиљне посљедице - навео је Столтенберг на Твитеру послије онлајн састанка са Бајденом и лидерима Француске, Немачке, Италије, Пољске, Велике Британије и ЕУ, преноси Ројтерс.

Из кабинета предсједника Француске Емануела Макрона саопштено је да је за деескалацију тензија са Русијом око Украјине потребно "јако и кредибилно" упозорење, али и унапређење дијалога са Москвом.

Макрон ће, како је најављено, "наредних дана", разговарати са предсједником Русије Владимиром Путином и украјинским колегом Володимиром Зеленским.

Пољски предсједник Анджеј Дуда истакао је да је НАТО уједињен у солидарности са Украјином.

Лидери су се договорили да у случај руског упада у Украјину, савезници морају да пруже брз одговор укључујући пакет санкција, саопштено је из кабинета британског премијера Бориса Џонсона.