mtel
latinica  ћирилица
25/01/2022 |  08:27 ⇒ 11:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Тешка ноћ због снијега у Грчкој, бројне области без струје (ФОТО/ВИДЕО)

Сњежни покривач је током протекле ноћи прекрио читаву грчку престоницу, ометајући ваздушни саобраћај и заробивши десетине возача на аутопуту.
Снијег у Грчкој (Фото: ) - Фото: Тwitter
Снијег у Грчкој (Фото: )Фото: Тwitter

Најдраматичнија ситуација је на аутопуту Атика Одос, обилазници око Атине која повезује престоницу са аеродромом, на којој је тренутно на стотине возила и даље заробљено, преноси грчки портал Катимерини.

Спасилачке екипе су се бориле током читаве ноћи да ослободе стотине возача у тренутку када је олуја Елпида захватила Грчку и прекрила Атину дебелим слојем снијега, преноси агенција Ројтерс.

У акцији спасавања учествују јединице копнене војске са тешком механизацијом и санитетска возила.

Грчки министар за климатску кризу и цивилну заштиту Христос Стилијанидес је за такву ситуацију на обилазници окривио компанију која је задужена за ту саобраћајницу, наводећи да су њени челници на више састанака са представницима владе увјеравали да ће имати довољно опреме како би пут остао отворен за саобраћај.

- Мислим да морамо утврдити одговорност. То ћу предложити премијеру - изјавио је министар.

Грчки медији приказали су снимак војника који дијеле храну, воду и ћебад некима од возача док је температура падала током ноћи.

Обилне сњежне падавине су ријетке у Атини, али је град сада већ другу годину заредом погођен сњежним олујама.

Петнаест путника је повријеђено када је једно шинско возило покушало да повуче воз са око 200 путника, који се зауставио у великом снијегу у централној Грчкој.

Двојица повријеђених су у тешком стању, изјавио је један полицијски званичник.

Жељезнички и аутобуски саобраћај у Атини су обустављени, а затворени су и објекти за вакцинацију против ковида-19 у ширем региону Атине и на оближњем острву Евија, саопштили су здравствени званичници.

Државне службе, школе, продавнице и банке које нису неопходне у те двије области и на многим грчким острвима, укључујући Крит, такође ће данас бити затворене јер се очекује да ће хладно вријеме потрајати до сутра.

Грчки авиопревозник АегеанАирлинес отказао је јуче готово све осим пет летова, и најавио је да ће распоред вјероватно бити поремећен данас и сутра.

У региону Атике су нека подручја тренутно без струје усљед оштећења проузрокованих котинуираним сњежним падавинама.

Грчка влада је данашњи дан прогласила државним празником у јавном и приватном сектору, након што је велики сњежни покривач блокирао читаву земљу.

Власти су данас принуђене да обуставе већину активности приватних и јавних предузећа у региону Атике, регионалним јединицама Виотија, Евија, Киклади, на острвима Спорада и на цијелом острву Крит, због хладног времена.

Министар за климатску кризу и цивилну заштиту Христос Стилијанидес изјавио је синоћ да су све јавне службе обустављене, изузев општинских и регионалних влада, оружаних снага и снага безбједности, јавног здравља и других служби чији је рад неопходан за управљање ванредним временским приликама.

Јавни превоз ће саобраћати тамо гдје је то могуће, посебно возови, атински метро и трамваји.

Сви вртићи и школе биће данас затворени, а неће се одржавати ни онлајн часови јер ће бити одсутно административно особље неопходно за њихово вођење.

Стилијанидес је рекао и да је обустављен рад приватних предузећа, осим продавница хране (од 10 до 18 часова), апотека, бензинских пумпи и других услуга које су обично отворене током празника.

Министар је изјавио и да ће од данас поподне бити мање снијега, али да ће се мраз задржати.