latinica  ћирилица
25/01/2022 |  09:14 ⇒ 11:16 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Вратити се рјешењима из Устава

Ако не буде воље да се БиХ врати ономе што пише у Уставу и ако се не нађе начин да вође ентитета разговарају о свему ономе због чега су Срби и Хрвати потпуно незадовољни, опција која се помиње у нон-пејперу /о промјени граница на Балкану/ неминовно ће доћи на дневни ред, рекао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић -
Радован Ковачевић

Према његовим ријечима, без обзира на честе спекулације о теми да ли нон-пејпер постоји или не, евидентно је да се на многим важним мјестима и адресама у ЕУ и свијету разговара о томе да стање у БиХ није добро јер све више превладава убјеђење да оно није одрживо.

- У том контексту све више је оних који сматрају да би логично рјешење требало да буде, како кажу, "завршетак процеса распада Југославије". Упознати смо с тим мишљењима. Наш став јесте да БиХ може да постоји само уколико се вратимо рјешењима на које смо сви пристали, а то су дејтонско уређење и Устав БиХ, онако како је прихваћен у Дејтону - изјавио је Ковачевић за "Политику".

Он је указао да тај устав никада није измијењен, али да је стварност у БиХ опречна највишем правном акту због незаконитих интервенција високих представника.

Бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко потврдио је да је нон-пајпер о промјени граница на Балкану, који су подстицали неки у Словенији, имао у својој фиоци четири године.