latinica  ћирилица
25/01/2022 |  09:42 ⇒ 09:42 | Аутор: СРНА

Мајкић: Филд се понаша мимо свих дипломатских стандарда

Делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је Срни да је британски амбасадор Метју Филд у тексту објављеном на свом блогу показао како се један број страних дипломата у БиХ понаша мимо свих дипломатских правила и себи дозвољава кршење добре дипломатске праксе.
Душанка Мајкић - Фото: СРНА
Душанка МајкићФото: СРНА

- Знамо да је улога амбасадора да представља своју земљу и чува њен углед, уважавајући и поштујући земљу домаћина. Свједоци смо да у БиХ то често није случај - оцијенила је Мајкићева.

Она истиче да се данас са правом може поставити питање да ли за поједине дипломате у БиХ важи Бечка конвенција о дипломатским односима која им налаже да су дужне уздржавати се од мијешања у унутрашње ствари земље домаћина.

Мајкићева напомиње да су бројне оптужбе које су изнесене на Филдовом блогу уперене против српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, политичара са највећим демократским капацитетом у БиХ, али и Народне скупштине Републике Српске, који, како тврди британски амбасадор, "покушавају да пониште напредак постигнут у задњих 26 година одвлачећи пажњу од корупције".

Она је упитала Филда о каквом напретку говори, указујући да је БиХ земља у којој међународна заједница 26 година поставља протекторе који немају никакву одговорност за свој рад.

- Протектори су, и поред изабраних органа власти, наметали законе, смјењивали изабране представнике, а има и протектора који дођу на ту позицију без званичног потврђивања од Савјета безбиједности УН, супротно Анексу 10 Дејтонског мировног споразума - истиче Мајкићева.

Према њеним ријечима, они су ћутке гледали правно насиље над Дејтонским мировним споразумом умјесто да то спријече, с обзиром да им је задатак надгледање спровођења тог међународног споразума.

- Уставно насиље које се годинама спроводи над овом земљом не прихватају два од њена три конститутивна народа - напоменула је Мајкићева и додаје да не изненађује изнесени став Филд и да "ствари вјероватно тако изгледају када се гледају из Сарајева".

Да је понекад и са добрим намјерама Филд долазио у Бањалуку, каже Мајкићева, имао би више информација, али и основа за преиспитивње властитих ставова.

- О дјелима корупцији треба да говоре правосудне институције на бази доказа, а не стране дипломате без аргумената - поручила је Мајкићева.

Ако је то речено само због пажње грађана Републике Српске, истиче Мајкићева, онда треба поручити Филду да они одавно имају јасан став о томе ко у овој земљи ради за њих, а ко против, тако да то неће имати никаквог утицаја на њихову одлуку.

- Зато када британски амбасадор каже "биће санкција за оне који су одговорни за озбиљну корупцију", схватамо то само као недовољан аргумент за напад на институције и важне политичке личности Републике Српске, а никако као добре намјере амбасадора једне земље. Нарочито када се то чини у години избора. То је покушај утицаја на изборну вољу грађана и сам изборни резултат, што грађани неће дозволити - сматра Мајкићева.

Она указује да потпуно супротно, али као добар примјер дјелују ријечи мађарског амбасадора у БиХ Кристијана Поса, који каже да његов задатак није да јавно поручује било шта политичарима који су изабрани вољом народа, већ да је овдје гост.

- Поштујући међународно право и дипломатску праксу, мађарски амбасадор обезбиједио је највеће поштовање за своју земљу и себе лично. Он је само доказ да "златни стандард" у дипломатији постоји и није дефинитивно изгубљен - закључила је Мајкићева.