latinica  ћирилица
25/01/2022 |  09:53 ⇒ 10:49 | Аутор: СРНА

Даниловић: Примјењивати информационе технологије у традиционалној настави

Наставник физике у Основној школи "Петар Кочић" у Мркоњић Граду Мирјана Даниловић, један од 42 просвјетна радника у Републици Српској који су лауреати Светосавске награде, изјавила је Срни да се залаже за мултидисциплинарни приступ и интеграцију информационих технологија у традиционалној настави.
Мирјана Даниловић - Фото: СРНА
Мирјана ДаниловићФото: СРНА

- Током извођења наставе настојим да код ученика, осим концептуалног разумијевања физичке појаве или закона, развијам и критичко мишљење. Све то се може постићи ако се у настави комбинују различити облици рада и наставне методе - објашњава Даниловићева и додаје да кориштење било које информационе технологије мора бити вођено од наставника и методолошки прилагођено.

Она каже да, с обзиром на то да је завршила физику, научноистраживачки смјер, на самом почетку рада је вјеровала да ће школа бити само привремено рјешење и да ће се бавити истраживањима.

- Међутим, послије годину-двије рада у школи нисам размишљала о другим пословима. Волим овај позив и није ми се десило да дођем у школу и да кажем да не могу радити, да не могу бити концентрисана због неких проблема, у учионици све заборавим - прича Даниловићева.

Она наводи да јој је Светосавска награда дошла након 22 године рада и захвалила свим људима са којима је радила, са којима ради, као и управи школе, која ју је предложила за ову престижну награду.

- Мени и мојим колегама је повјерено оно најдрагоцјеније што држава има - млад човјек и његово образовање - истиче Даниловићева.

Даниловићева је члан Стручног тима за основно и средње образовање и васпитање за наставне предмете физика и техничко образовање, те учесник програма "Школе за 21. вијек", чији је циљ да ученици овладају вјештинама критичког мишљења и рјешавања проблема.

Током наставничке праксе спроводила је истраживање о примјени рачунарских симулација у настави физике са ученицима ОШ "Петар Кочић" и Гимназије у Мркоњић Граду. Као резултат тих активности у часопису "Нова школа" објављен је и њен стручни рад.

Редован је учесник републичких такмичења као наставник-ментор, у току организовања наставе на даљину учествовала је у снимању телевизијских часова, а обавља и послове администратора електронског дневника /е-дневник/.

Светосавске награде за школску 2020/2021. годину Министарства просвјете и културе Републике Српске добиће седам васпитача, 24 наставника разредне и предметне наставе и 11 професора средњих школа у Српској.

Светосавска награда, која се састоји од Светосавске повеље и новчане награде, биће им уручена на свечаности у петак, 28. јануара, у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци.