latinica  ћирилица
25/01/2022 |  10:38 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Све више домаћих аутора стрипа - чувају и шире девету умјетност (ВИДЕО)

У Фочи је отворена изложба стрипа Српске на којој љубитељи "девете умјетности" на 23 исјечка рада стрип цртача могу погледати занимљиве теме рађене по сценарију других аутора, неке по сопственом нахођењу.
Изложба стрипа у Фочи - Фото: СРНА
Изложба стрипа у ФочиФото: СРНА

Двадесет три најактивнија стрип ствараоца својим петнаестогодишњим радом у Удружењу стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија" очували су "девету умјетност" од изумирања.

Издали су и двије стриповјетке, у којима су кроз стрип сличице приближили дјела Петра Кочића и Алексе Шантића.

- Прва стриповјетка била је од Петра Кочћића. Oнда смо кренули са Алексом Шантићем  iдобро је прихваћено. Nадамо се да ће то имати свoју традицију - изјавио је Срђан Салат, члан Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија".

Грађевинко, пас Жућа, Јежурко, Сицилијанац, Пилипенда, неки су од домаћих стрип јунака. На другом гостовању стрип аутора у Фочи, договорено је да се сарадња прошири и на организовање стрип салона, који би окупио ствараоце из цијеле Српске.

На изложби која је у Фочи отворена седам дана представљен је и нови број стрип магазина Парабелум, као и стрип у боји "Видимо се на Косову" који је настао у француско-италијанско-српској копродукцији.