latinica  ћирилица
25/01/2022 |  10:52 ⇒ 10:53 | Аутор: СРНА

Ниска температура ваздуха није изазвала штету на озимим усјевима

Ниска температура ваздуха током прошле седмице није изазвала штету на озимим усјевима, наведено је у седмичном Агрометеоролошком билтену Републичког хидрометеоролошког завода.
Озими усјеви под снијегом - Фото: РТРС
Озими усјеви под снијегомФото: РТРС

Воћарске културе и винова лоза су у зимском мировању и лако подносе јаке мразеве, док су озима жита била заштићена сњежним покривачем.

Агрометеоролози наводе да је прегледом усјева озимих жита регистровано присуство активних рупа од глодара, а највећу штету причињавају зечеви у засадима младог воћа, гдје оштећења настају глодањем коре стабала младих воћака и винове лозе.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, у другој половини ове седмице мјестимично су могући пролазни слаба киша, сусњежица и снијег, док се од сутра очекује постепени пораст температуре ваздуха.

Ове седмице јутарња температура ваздуха биће од минус 18 до минус шест у вишим, а од минус пет до два у нижим предјелима, те на југу до пет степени Целзијусових, док ће максимална дневна бити од минус шест до минус један у вишим крајевима, а у нижим од један до четири, те на југу до осам степени Целзијусових.