latinica  ћирилица
25/01/2022 |  10:54 ⇒ 10:54 | Аутор: СРНА

Лазић: Или реформа Института или враћање надлежности

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић изјавио је Срни да породице погинулих из Републике Српске неће одустати од захтјева да буде извршена реформа Института за нестала лица БиХ или да се у супротном процес тражења несталих врати у надлежност ентитета.
Вељко Лазић - Фото: Глас Српске
Вељко ЛазићФото: Глас Српске

Лазић је истакао да је процес тражења несталих Срба у застоју од 2008. године, када је формиран Институт за нестала лица БиХ.

Према његовим ријечима, некадашња Канцеларија за тражење несталих лица Републике Српске имала је добре резултате у процесу тражења несталих лица српске националности, те у процесу ексхумација и идентификација посмртних остатака.

Он је напоменуо да Република Српска још потражује 1.652 нестала лица српске националности, док се у три спомен-костурнице у Српској у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву налази 657 ексхумираних и неидентификованих посмртних остатака.

- ДНК лабораторија Међународне комисије за нестала лица у Хагу није ништа урадила на идентификацији ових посмртних остатака, иако су све породице погинулих дале крв за ДНК анализу - закључио је Лазић.