latinica  ћирилица
25/01/2022 |  12:30 ⇒ 16:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Савјет ЕУ: Нове препоруке за путовања од 1. фебруара

Савјет ЕУ је усвојио ревидирану препоруку о мјерама које утичу на слободно кретање током пандемије ковида-19, у складу са којом мјере треба да се примјењују узимајући у обзир индивидуални статус, а не више ситуацију на регионалном нивоу.

- То значи да путникова вакцинација против ковида-19, тестирање или статус опоравка од ковида-19, као што је потврђено важећим дигиталним сертификатом ЕУ о ковиду, треба да буде кључна одредница - наводи се на званичном сајту Савjета ЕУ.

Приступ заснован на личности ће, како се додаје, значајно поједноставити правила и пружити додатну јасноћу и предвидљивост путницима.

Како је наведено, ова препорука ће ступити на снагу 1. фебруара од када ће и перод важења ковид сертификата бити ограничен на 270 дана.

На сајту Савјета се наводи да важећи дигитални ковид сертификат подразумијева потврду о вакцинацији, негативан резултат ПЦР теста или потврду о опоравку од ковида.

Када је ријеч о потврди о вакцинацији, наводи се да се ради о потврди да је добијена вакцина одобрена на европском нивоу ако је прошло најмање 14 дана и не више од 270 дана од посљедње дозе примарне серије вакцинације или ако је особа примила бустер дозу.

- Државе чланице би такође могле да прихвате сертификате о вакцинацији за вакцине које су одобриле националне власти или СЗО - наводи се у препорукама Савета.

Други документ је негативан резултат ПЦР теста добијен не више од 72 сата прије путовања или негативан брзи антигенски тест добијен не више од 24 сата прије путовања, а трећи је потврда о опоравку која показује да није прошло више од 180 дана од датума првог позитивног резултата теста.

Од особа које немају дигитални ЕУ ковид сертификат могло би се захтијевати да се подвргну тесту прије или најкасније 24 сата након доласка. Од овог правила изузета су дјеца млађа од 12 година, као и прекогранични радници.

ЕУ ће, како је саопштено, наставити да процјењује ситуацију у регионима, а задржан је и механизам тзв. хитне кочнице у случају појаве нових варијанти или појачане забринутости у вези са ширењем вируса.

Препоруке Савјета нису правно обавезујуће, тако да је на властима држава чланица да одлуче о њиховој примјени.