latinica  ћирилица
25/01/2022 |  12:55 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Институт за јавно здрaвство набавио нови PCR апарат (ВИДЕО)

Институт за јавно здрaвство Републике Српске набавио је нови PCR апарат који ће додатно олакшати рад на дијагностиковању вируса корона.
Институт конференција за новинаре - Фото: РТРС
Институт конференција за новинареФото: РТРС

Апарат је набављен у оквиру међународног пројекта "Јавноздравствена спремност за епидемије и ванредне ситуације које прелазе границе држава".

Помоћник директора за медицинске послове у Институту Јела Аћимовић рекла је да је ово значајан пројекат, који има низ аспеката, а чији је заједнички циљ бољи одговор на изазове пандемије.

Менаџер пројекта Аљоша Ђудуровић навео је да је ово један од комплескнијих међународних пројеката које заједно спроводе Институт за јавно здарвство Републике Српске, Завод за јавно здравство Сисачко-мословачке жупаније и Институт за јавно здравље Црне Горе.

Осим набавке опреме, путем пројекта је обезбијеђена едукацију за око 260 епидемиолога из земаља учесница, са међународним предавачима.

Микробиолог Станка Томић навела је да се свакодневно ради на томе да Институт омогући што брже и поузданије издавање налаза становништву.

- У овако великом броју услуга могуће је да се један апарат поквари, зато је значај набавке нове опреме велики. То ће утицати на капацитет лабораторије, јер су повећани захтјеви за анализама - додала је Томићева.