latinica  ћирилица
25/01/2022 |  12:58 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Кошарац: Тражена помоћ Италије у рјешавању питања Трговске горе

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац у разговору са новоименованим италијанским амбасадором у БиХ Марком ди Руцом затражио је помоћ и подршку Италије у рјешавању проблема изградње одлагалишта нуклеарног отпада у Хрватској, у близини границе са БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је током наступне посјете италијанског амбасадора указао да би изградња овог одлагалишта нуклеарног отпада представљало пријетњу по здравље 250.000 људи из општина у сливу ријеке Уне и угрозило животну средину.

Он је поновио јединствен став надлежних институција на свим нивоима власти у БиХ о неприхватљивости намјере Хрватске да изгради спорно одлагалиште на Трговској гори, у непосредној близини границе са БиХ.

Кошарац и Ди Руца поздравили су добре и пријатељске односе двије земље, те констатовали да је Италија важан спољнотрговински партнер БиХ и да је тржиште ове државе од великог значаја за домаћи привредни сектор, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

На састанку је посебно наглашено да привредни субјекти из Републике Српске остварују запажене резултате у Италији, те да њихова пословна активност заузима најзначајнији удио у укупном обиму спољнотрговинског промета између БиХ и Италије.

- Охрабрује ме чињеница да су привредни капацитети Републике Српске препознати код италијанских партнера и наша намјера је да у предстојећем периоду наставимо са унапређењем тог обима пословања. Стога смо опредијељени да интензивирамо контакте и радимо на умрежавању домаћих и италијанских привредника на обострану корист - рекао је Кошарац.

Саговорници су истакли да постоје претпоставке за јачање сарадње у области туризма с обзиром на адекватне политике и стратегије влада Републике Српске и Федерације БиХ.

- У наредном периоду ћемо ова питања рјешавати у нормативном смислу, уз потпуну координацију са министарствима из Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/, будући да је област туризма у примарној уставној надлежности ентитета. Важно нам је да сагледамо искуства и позитивне праксе из Италије као свјетски познате туристичке дестинације - навео је Кошарац.

Он је изразио подршку Министарства спољне трговине и економских односа даљој реализацији пројекта "Виа Динарика" и других пројеката чији је циљ јачање туристичких потенцијала и економски развој у Републици Српској и ФБиХ.

Амбасадор Ди Руца информисао је Кошарца, између осталог, о италијанским компанијама које су заинтересоване за инвестирање у енергетски сектор у Републици Српској.

- Италијански инвеститори препознали су адекватне политике Владе Републике Српске у енергетском сектору, те је договорено да у наредном периоду заједно са надлежним министарством и `Електропривредом` Републике Српске размотримо могућност сарадње - истакао је Кошарац.