latinica  ћирилица
25/01/2022 |  13:00 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Србија ће обезбиједити додатни увоз струје због повећане потрошње

Држава Србија обезбиједиће додатни увоз електричне енергије због повећане потрошње, као и ограничене производње у термокапацитетима изазване недовољном количином и калоричном вриједношћу угља који се допрема.
Струја - Фото: РТРС
СтрујаФото: РТРС

На данашњој сједници Радне групе за праћење сигурности снабдијевања енергијом и енергентима констатовано је да је потрошња природног гаса на рекордном нивоу, због чега се увозе додатне количине из оба правца, али да снабдијевање није угрожено, те да је испорука топлотне енергије корисницима даљинског гријања стабилна.

Представници "Електропривреде" и "Електродистрибуције Србије" рекли су да је потрошња електричне енергије у односу на јануар прошле године увећана, прије свега због ниске температуре, као и да је дистрибутивни и преносни систем стабилан, саопштено је из Министарства рударства и енергетике Србије.

Они су навели да мањи прекиди настају усљед планираних радова на кваровима.

На сједници су представљени најновији подаци о стању електроенергетског система у Србији, потребним количинама енергије и енергената за домаћинства и привреду, као и планови за наредни период, саопштено је из Министарства рудатрства и енергетике Србије.