latinica  ћирилица
25/01/2022 |  13:41 | Аутор: РТРС

Санкционисана 602 возача због управљања возилом под дејством алкохола

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске су у оквиру појачаних контрола возача у саобраћају које су реализоване од 20. до 23. јануара 2022. године, због управљања возилом под дејством алкохола или одбијања да се приступи тестирању на присуство алкохола, санкционисали 602 возача, саопштено је из МУП-а Српске.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

Од овог броја, 68 возача, односно 11,3 одсто њих је задржано лишењем слободе у службеним просторијама до отрежњења или опоравка (63 возача слободе лишена због концентрације алкохола у крви преко 1,5 г/кг и пет возача због одбијања да се подвргну испитивању на присуство алкохола), наводи се у саопштењу

Полицијски службеници су током појачаних активности санкционисали 20 возача због присуства или одбијања тестирања на опојне дроге и психоактивне лијекове у организму.

Из МУП-а Српске апелују на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе и одговорним понашањем допринесу својој личној безбједности, као и безбједности других учесника у саобраћају.

Статистички подаци показују да су чак 1.367 саобраћајну незгоду прошле године на путевима Српске проузороковали возачи под дејством алкохола проузроковали, а за 544 или 39,8 одсто саобраћајне незгоде одговорни су били возачи код којих је утврђена концентрација алкохола у организму преко 1,5 г/кг, наводи се у саопштењу.