latinica  ћирилица
25/01/2022 |  13:52 ⇒ 13:57 | Аутор: sputniknews.com

Министар одбране Украјине спреман за састанак са Шојгуом

Министар одбране Украјине Олексиј Резников изјавио је да је спреман да се у оквиру међународних преговора и уз учешће партнера састане са руским колегом Сергејом Шојгуом.

- Ако истовремено на маргинама самита у Бриселу или у Минхену уз учешће наших партнера, министара одбране САД, Велике Британије и Сјеверне Ирске буде предложено да се састанемо – ја ћу бити спреман за сусрет - рекао је Резњиков.

Такође је додао да тренутно Кијев не види опасност од руске “инвазије“ на Украјину. Иако се, према ријечима Резњикова, подаци украјинске и обавјештајних служби партнерских земаља поклапају, постоји разлика у њиховом тумачењу.

- Анализирамо ситуацију на удаљености од 200 километара од границе. Они час приближавају, чак повлаче трупе, одржавају војне вјежбе. Са сигурношћу могу да кажем: до овог момента руске Оружане снаге нису формирале ударну групу која би могла да изведе војну инвазију на Украјину - прецизирао је Резњиков.

У посљедње вријеме Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премјешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.