latinica  ћирилица
25/01/2022 |  14:06 | Аутор: Агенције

Путин: Русија и Кина противе се политизацији спорта уочи ЗОИ

Русија и Кина противе се политизацији спорта и демонстративним бојкотима уочи Зимских олимпијских игара у Пекингу, изјавио је данас руски предсједник Владимир Путин обраћајући се спортистима своје земље.
ЗОИ у Пекингу (фото: -
ЗОИ у Пекингу (фото:

САД су у групи неколико земаља које су се због забринутости за стање људских прва у Кини одлучиле за тзв. дипломатски бојкот и неће слати политичаре или друге званичне државне представнике на ЗОИ сљедећег мјесеца, преноси АП.

С друге стране, предсједник Руске Федерације Владимир Путин најавио је да планира да присуствује ЗОИ и да се састане са кинеским лидером Си Ђинпингом.

- Сматрам да је основни циљ спортских такмичења масовна популаризација спорта и јачање пријатељства међу народима. Ове приступе дијеле и организатори предстојећих Игара, наши кинески пријатељи. Заједно се боримо против политизације спорта и демонстративних бојкота. Подржавамо традиционалне олимпијске вриједности, прије свега, једнакост и правичност - поручио је Путин.

Умјесто уобичајене церемоније у Москви прије одласка руских тимова на Олимпијске игре, Путин се видео-линком обратио спортистима окупљеним у тренажним центрима широм земље.

- Молим вас и све ваше саиграче да ригорозно поштујете све захтјеве организационог комитета ЗОИ и да се стриктно придржавате свих медицинских инструкција - рекао је предсједник Руске Федерације Владимир Путин.