latinica  ћирилица
25/01/2022 |  14:30 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Нема преговора око хрватских националних интереса

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је данас да нема преговора и трговине о стратешком хрватском националном интересу, уставној равноправности и легитимном представљању хрватског народа у институцијама БиХ, како то предвиђа Устав БиХ.
Драган Човић - Фото: Screenshot
Драган ЧовићФото: Screenshot

Човић је рекао на конференцији за новинаре у Мостару да је приоритет провођење свих одлука Суда у Стразбуру и Уставног суда БиХ када су у питању домови народа и Предсједништво БиХ.

Он је истакао да преговори о изборној реформи почињу ујутро, а планирано је да трају четири до пет дана.

Човић је рекао да ће ујутро бити одржан заједнички колегијум са америчким и европским представницима за изборну реформу у БиХ Метјуом Палмером и Ангелином Ајнхорст.

- Мислим да ћемо један дан још бити у Сарајеву, а потом се измјестити на другу локацију, вјерујем према југу БиХ гдје би требали окончати преговоре - рекао је Човић.

Он је истакао да су равноправност сва три конститутивна народа у БиХ и свих њених грађана и легитимно представљање императив.

Човић је разговарао данас са министром мора, саобраћаја и инфраструктуре Хрватске Олегом Бутковићем о бројним инфраструктурним пројектима.

Бутковић је подсјетио да су у мандату Владе чији је члан направљени бројни пројекти, као што је мост Свилај на Коридору Пет це.

- Предстоји нам да завршимо мост Градишка који иде свом крају, с наше стране изградити приступни пут и то су заиста велики пројекти и гдје смо показали зрелост али и чињеницу да двије пријатељске земље могу реализовати велике пројекте. У сарадњи са БиХ радимо и друге пројекте, првенствено споразум о одржавању свих мостова који нас вежу, ту је најбитнији мост Брчко-Гуња - рекао је Бутковић.

Он је додао да се у овој години очекује заједничка обнова тог моста по принципу пола-пола.

Хрватски министар најавио је и друге пројекте попут путева Мостар-Широки Бријег- Имотски-Загвозд, те Завала-Орахов до-Слано у дужини од 13 километара.