latinica  ћирилица
25/01/2022 |  16:18 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

Брнабић: Потребне реформе у области владавине права и штампе

Србија треба да спроводи реформе у области владавине права и штампе како би се побољшала политичка и демократска ситуација, речено је у Бриселу на заједничкој прес-конференцији премијера Србије Ане Брнабић са европским званичницима.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

Након сједнице Савјета за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Србије, Брнабићева је истакла да ће Србија наставити са реформама у четири најважније области - владавини права, области јавне управе, економији и у зеленој агенди.

Говорећи на прес-конференцији са високим представником ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозепом Борељом, она је рекла да је успјехом референдума о уставним промјенама у области правосуђа, када су се грађани Србије изјаснили да желе већу владавину права, независно судство и самостално тужилаштво, учињен велики корак у даљим европским интеграцијама Србије.

- Србија никад није ишла оваквом брзином ка ЕУ - рекла је Брнабићева, додајући да ће се без паузе наставити рад на реформама у области владавине права са свим партнерима.

Брнабићева је рекла да ће Србија наставити да ради на отварању кластера три на наредној међувладиној конференцији у јуну, као и на припреми за отварање још једног кластера до краја године.

Она је нагласила да су регионална сарадња, боље повезивање и разумијевање у региону кључни за даљи процес европских интеграција и додала да је на састанку било ријечи о томе шта Србија ради и може да уради да регион буде још стабилнији и безбједнији и да још брже напредује ка ЕУ.

Одговарајући на питање колико је Србија безбједна земља, с обзиром на пријетње по живот предсједнику Србије Александру Вучићу, она је рекла да је Србија апсолутно безбједна земља, јер има ефикасну размјену информација са другим државама, а њене обавјештајне службе су добро повезане и сарађују са службама широм свијета.

- Србија је просперитетна земља и председник Александар Вучић добија претње управо зато што се бори да постанемо земља у којој постоје јаке институције и владавина права. Његов живот је угрожен зато што се бори за владавину права, против мафије, организованог криминала - рекла је она.

Брнабићева је додала да је Србија добила информације о планираном атентату на Вучића од Европола, али је навела да на састанку није било ријечи о пријетњама предсједнику Србије, као и да је константовано да у борби против организованог криминала Србија испуњава све стандарде.

Брнабићева је рекла да на састанку није било ријечи о ископавању литијума, а ово питање ће бити дио шире националне дебате у Србији, пренијели су београдски медији.

Борељ је рекао да су на састанку размотрени напредак Србије и њени даљи задаци те да је процес у добром замаху с обзиром на то да су у децембру отворена четири преговарачка поглавља, а да је већина гласача у Србији одобрила Уставне реформе /у области правосуђа/.

У вези са пројектом "Рио Тинто" у Србији, Борељ је рекао да ЕУ од земаља кандидата очекује да такви пројекти буду у складу са еколошким правилима Уније.

Он је нагласио да ће о даљем ритму напретка у претприступним преговорима одлучивати напредак у спровођењу реформи и дијалогу.

Борељ је рекао да у Европи нема мјеста за, како је рекао, порицање геноцида, за слављење ратних злочина и ратних злочинаца.

Премијер Ана Брнабић је, уочи састанка Савјета за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Србије, у одвојеним сусретима разговарала са Борељом и комесаром за проширење Оливером Врхељијем.