latinica  ћирилица
25/01/2022 |  21:15 ⇒ 21:17 | Аутор: СРНА

Италија: Поново није изабран шеф државе

Посланици италијанског парламента други дан заредом нису успјели да изаберу новог предсједника, јер лидери странака не могу да се усагласе око имена кандидата.
Италијански парламент - Фото: Novosti.rs
Италијански парламентФото: Novosti.rs

Премијер Марио Драги и даље је један од главних кандидата, али то питање компликује могућност да би његов одлазак са дужности премијера могао да изазове распад коалиционе власти.

Италијански предсједник има седмогодишњи мандат и има значајна овлаштења, укључујући именовање мандатара и распуштање парламента те рјешавање политичких криза.

Након вишедневних састанака, лидери странака десног центра именовали су три могућа кандидата што је блок странака лијевог центра одбио.

За разлику од САД или Француске, гдје предсједнике бира народ, у Италији око 1.000 посланика и представника региона бира новог шефа државе тајним гласањем.

Иако је лијеви блок одбио кандидате десног центра у медијима су се појавила имена која би могла бити прихваћена од обје стране - предсједник Сената Елизабета Каселати, бивши предсједник Доњег дома парламента Пјер Фердинанди Касини и бивши премијер Ђулијано Амато.