latinica  ћирилица
25/01/2022 |  21:21 ⇒ 21:21 | Аутор: СРНА

Пале: Приказан филм о Јени Лигтенберг

На Палама је вечерас приказан филм "Јени, мало свјетло са запада", поводом смрти Холанђанке Јени Лигтенберг која је током протеклог рата боравила у хуманитарној мисији у овом дијелу Републике Српске.
Јени Лигтенберг   (Фото: Архив) -
Јени Лигтенберг (Фото: Архив)

Филм, редитеља Слободана Симојловића, снимљен је по књизи "Ратни дневник Пале 1993-1995" коју је написала Лигтенбергова, а приредио академик Мирко Шошић.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић рекао је новинарима да је филм антиратни и говори о култури сјећања.

- Јени је из Холандије дошла на Пале у намјери да донесе хуманитарну помоћ, али је у ратној болници Коран остала три године, несебично помажући рањеницима, пацијентима и свима којима је то било потребно. Снимајући филм, имали смо проблема да одемо у Холандију због вируса корона, али смо ангажовали холандску екипу која је радила по нашим упутствима - каже Лаловић.

Лаловић подсјећа да је холандска екипа тада затекла Јени у старачком дому и да је, иако дементна, заплакала сваки пут када би видјела неку фотографију са Пала.

Према његовим ријечима, оно што су направили јесте покушај да се покаже истинита прича о хероини која је дошла из иностранства, са Запада одакле се нису слале најбоље вијести о Србима.

- Тако да је она била мало свјетло са запада како се и назива филм јер је она, вративши се у Холандију, причала много о борби српског народа у протеклом рату. Иако није, нажалост, наилазила на одобравање ни од својих најближих, надамо се да је пронијела бар дио истине о српском народу - навео је Лаловић.

Лаловић додаје да је био у контакту са Јенином кћерком Јолом, која му је рекла да је Јени имала жељу да умре на православни Божић, те да то довољно говори о томе колико је она завољела српски народ и саживјела се са њим.

Јени Лигтенберг умра је 8. јануара у 92. години у Амстердаму.

Матична библиотека Источно Сарајево објавила је књигу "Ратни дневник Пале 1993-1995", а у сарадњи са Кинотеком Републике Српске снимљен је и документарни филм о овој хероини.