latinica  ћирилица
25/01/2022 |  23:02 | Аутор: СРНА

Хрватска: Тестирање дјеце на вирус сваког понедјељка прије школе?

Дјеца школског узраста у Хрватској ће се, према режиму који би ускоро требало да буде уведен, морати тестирати на вирус корона сваког понедјељка прије одласка у школу, преносе хрватски медији.

У току је, како се наводи, разрада плана између Министарства науке и образовања и Хрватског завода за јавно здравство.

Очекује се да би примјена новог режима могла почети у првој половини фебруара и да се тестирање дјеца обављају једном седмично, и то понедјељком, преноси Индекс.

Министар унутарашњих послова Хрватске Давор Божиновић појаснио је да је идеја да се тестови подијеле родитељима ученика и да се, на примјер понедјељком, прије одласка у школу, брзоантигенски провјери њихово стање.

- Они који би били негативни, не би аутоматски ишли у самоизолацију, него би остали у разреду - додао је он.

Према новим правилима Хрватског завода за јавно здравство, у самоизолацију не морају вакцинисана дјеца, као ни она која су пребољела вирус или су вакцинисана једном дозом, без обзира на то кад су се вакцинисали.

У Хрватској је до сада вакцинисано више од 60.000 дјеце. Најмање је оних који се најкраће вакцинишу, од пет до 11 година, а највише од 15 до 19 година.

Тренутно је ковид-позитивно нешто мање од 16.000 дјеце, од којих је око 3.000 предшколске доби, а 13.000 су дјеца која иду у школу. Међу њима највише је основаца, од петог до осмог разреда, док је око 11.000 дјеце у самоизолацији.