latinica  ћирилица
26/01/2022 |  08:45 ⇒ 09:20 | Аутор: РТРС

Шолаја: Војни сукоб НАТО-а и Русије мало вјероватан; Наставиће се пропагандни рат (ВИДЕО)

Западне земље удружене у војни НАТО савез, као и украјински званичници, у посљедње вријеме све више шире тврдње о наводној потенцијалној инвазији Русије на Украјину.
Милош Шолаја - Фото: РТРС
Милош ШолајаФото: РТРС

Своје тврдње заснивају на обавјештајним подацима о размјештању руских тактичких јединица и гомилању трупа у близини руско-украјинске границе.

Русија одлучно одбације такве инсинуације, називајући их политичким шпекулацијама, уз тврдњу да на својој територији имају суверено право да управљају својим војним потенцијалом, а да је НАТО савез тај који се, прекршивши све раније уговоре и договоре, толико шири на исток да угрожава бројне руске интересе.

Професор Факулетета политичких наука Милош Шолаја истакао је, гостујући у нашем Јутарњем програму, да не вјерује да ће доћи до војног сукоба.

- Мислим да ће се наставити пропагандни рат све до избора у САД за Конгрес - истакао је Шолаја.

Истакао је да анкете показују да би Републиканци могли преузети Сенат и Преставнички дом.

- Цијела ова ситуација око Русије и Украјине може бити покушај америчког предсједника Бајдена да привуче један дио неодлучних бирача - каже Шолаја.

Појаснио је да је спољна политика сваке земље условљена унутрашњом и једна другу рефлектују.

- У САД постоји и утицај војне индустрије који је моћан. Треба рећи и да највише оружја за НАТО произовде САД. НАТО за неку акцију мора имати консензус држава чланица - нагласио је Шолаја.