latinica  ћирилица
26/01/2022 |  09:39 | Аутор: СРНА

Матвијенко: Кијев вјероватно планира да силом ријеши питања Донбаса

Власти у Кијеву највјероватније састављају планове да ситуацију у Донбасу ријеше употребом силе, изјавила је предсједавајући Савјету Руске Федерације Валентина Матвијенко.
Валентина Матвијенко (фото: Sputnik / Алексей Дружинин) -
Валентина Матвијенко (фото: Sputnik / Алексей Дружинин)

Она је на отварању прољећне сједнице Савјета рекла да Кијев, вјероватно, прави планове на основу препоруке "својих западних господара", како би касније још једном оптужио Русију без основа.

Према њеним ријечима, Запад је започео "прави рат информацијама" против Русије.

- Измишљена лаж о агресивним плановима Русије буквално се убацује у главе међународне заједнице. Свијет се помјерио из доба информација на еру дезинформација - истакла је Матвијенкова.

Матвијенкова је нагласила да је западна хистерија оптуживања Русије за агресију и наводну инвазију на Украјину - по обичају, без основа и доказа – "ван сваке памети", јавио је ТАСС.

- У реалности, иза ове магле лажи и обмане, Украјина се активно војно експлоатише, а умјесто спровођења Минског протокола стижу испоруке офанзивног оружја, укључујући смртоносно - навела је Матвијенкова.

Она је подсјетила да Москва још није добила адекватан писани одговор на оправдане захтјеве за безбједносне гаранције, забрану експанзије НАТО-а на исток и искључивање могућности чланства Украјине и Грузије у Алијанси.

- Процес преговора наставља се споро и са потешкоћама - додала је Матвијенкова.