latinica  ћирилица
26/01/2022 |  09:40 | Аутор: СРНА

Новић: Представници међународне заједнице коче рад парламента

Ситуација која влада у БиХ посљедњих неколико мјесеци показује да су и представници међународне заједнице учинили све да парламент БиХ никако не почне да ради или да још дуго не ради, рекао је шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић.
Средоје Новић - Фото: СРНА
Средоје НовићФото: СРНА

Новић је у интервјуу Срни истакао да постоје различите спекулације о томе како је бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо допуне Кривичног закона БиХ и према чијем налогу је то урадио, наводећи да се помиње чак и неки баснослован новац.

Он је навео да не жели да спекулише у вези са тим јер не располаже егзактним подацима, али да увођење санкција једном броју људи из Републике Српске доводи до тога да БиХ улази у све дубљу кризу.

- У БиХ постоји наводна борба за измјене Изборног закона, гдје долазе једни за другима међународни званичници и смјењују се, али се ту углавном разговара шта би се могло побољшати за позицију једног, евентуално и другог народа, а потпуно се ћути о такозваним компензационим мандатима - упозорио је Новић.

Он је упитао коме компензациони мандати требају и гдје то у Европи постоје такви мандати, те шта је са гласањем у дијаспори.

- Дијаспора је највећи извор криминала и проблема у изборном процесу због врећа које долазе од људи који се једном, три или пет пута региструју. О томе нико не жели да разговара. Шта је са позицијом Срба у Дому народа у ФБиХ ? - упитао је Новић.

Он је истакао да је одавно требало да буде ријешено питање људи који су се у једном изборном процесу изјашњавали као Бошњаци, а у другом као Срби и представљају Србе.

- Све то говори о томе шта је проблем у БиХ и не вјерујем да ће парламент ускоро почети да ради, а поготово да ће моћи да доноси одлуке уколико се не ријеши питање "Инцковог закона". Уколико на нивоу БиХ то питање не ријеше домаће снаге, чини ми се да ће то бити камен спотицања не само до нових избора - рекао је Новић.

Уколико се избори и одрже, Новић каже да се плаши да се односи снага у БиХ неће никако или неће битно промијенити, те да те чињенице треба имати у виду и власт и опозиција.

МАЛА ВЈЕРОВАТНОЋА ДА ДОЂЕ ДО ИЗМЈЕНА ИЗБОРНОГ ЗАКОНА

На питање да ли постоје шансе да се до наредних избора ријеши питање измјена Изборног закона БиХ, Новић је навео да би према ономе какво је тренутно стање, странцима било довољно да се разријеши питање избора чланова Предсједништва БиХ.

- Они изгледа нису много заинтересовани око других одредби Изборног закона. Мислим да то није једина кључна измјена која би се требала извршити у Изборном закону. Неспорно да се око тога воде жестоке расправе и ту очигледно почињу условљавања од дијела опозиције, посебно у ФБиХ, која не жели расправљати о Изборном закону све док се не почне радити у парламенту - рекао је Новић.

Он је истакао да је све то "врзино коло" и да очигледно они сами не одлучују о томе.

- Јасно нам је ко је стајао иза прошлог Изборног закона, јасно је и ко стоји иза ове Централне изборне комисије, која предлаже нека рјешења и зашто се све друго оставља по страни - навео је Новић.

НИЈЕ ИСКЉУЧЕНО ДА БиХ И 2022. ПРОВЕДЕ НА ПРИВРЕМЕНОМ ФИНАНСИРАЊУ

Осврћући се на чињеницу да је прошла година завршена без усвајања буџета институција БиХ, Новић је оцијенио да је, у околностима у којима раде Савјет министара и Парламентарна скупштина, реално да буџет БиХ ни ове године не буде усвојен.

- Реално је очекивати да буџет БиХ ни ове године не буде усвојен јер га нема ко усвојити нити га има ко предложити, нити га Предсједништво БиХ као предлагач може припремити у оваквим околностима. Тиме ћемо, изгледа, и ову годину свести на привремено финансирање све до неких година када у БиХ буде неко нормалније стање", рекао је он.

Коментаришући позив турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да се организује састанак предсједника Србије, Хрватске и Турске са лидерима странака у БиХ како би се покушала ријешити спорна питања, те поруке лидера СДА Бакира Изетбеговића да се тај састанак може одржати само са члановима Предсједништва БиХ, Новић је оцијенио да је дијалог одавно напустио БиХ.

- БиХ више, изгледа, не значе ништа међусобни разговори. У БиХ се не жели разговарати о било ком питању, чак и о онима о којима се разговара то се чини на нивоу политикантства, покушаја превара, тако да се не каже и не ријеши ништа. Не могу да разумијем поруке да не вриједи и не треба разговарати на начин како то предлаже предсједник Турске - истакао је Новић.

Без обзира што Америка улаже напоре, додао је он, и без обзира што то чини и Европа, никада није превише разговора.

- Мислим да Изетбеговић више нема снаге да води дијалог унутар БиХ са било ким из БиХ и Србије. Чудно је да је тај дијалог одбио и када је ријеч о Турској, али сматрам да ментори који држе и њега и још неке лидере, апсолутно не прихватају да се још неко укључује у такав дијалог - навео је Новић.

Он је нагласио да све те чињенице говоре да у БиХ одавно ништа не функционише.

НЕДОПУСТИВО ДА БиХ НИЈЕ РИЈЕШИЛА НИ ПИТАЊЕ ИЗГРАДЊЕ АУТО-ПУТА

Новић истиче да је БиХ препуна апсурда и да је суштина само да се не донесе ниједна одлука која може бити од интереса за цијелу земљу.

- Предсједник Србије Александар Вучић већ неколико пута упозорава званичнике БиХ да се изјасне да ли желе изградњу ауто-пута према Вишеграду и да Србија завршава свој дио ауто-пута, а у БиХ је постало неважно да ли ће ауто-пут изградити преко Тузле или Пала, Романије или неке друге трасе. Суштина је само да се не донесе ниједна одлука која може бити од интереса за БиХ у цјелини. И то говори о апсурду - истакао је Новић.

Он је напоменуо да је очекивао да ће БиХ имати толико дипломатских манира и да ће поједини амбасадори великих земаља јавно и јасно да позову званичнике БиХ да донесу одлуку о градњи ауто-пута, јер је то перспектива и будућност БиХ, а не међусобно оптуживање.

НЕРАЗУМЉИВО ДА ОПОЗИЦИЈА У СРПСКОЈ ПОДРЖАВА СВЕ ШТО ДОЛАЗИ ИЗ ФБиХ

Коментаришући однос власти и опозиције у Републици Српској, Новић је оцијенио да ти односи никада нису били заоштренији, те да је ово тренутно најтежа фаза њиховог развоја.

- Заузимају се позиције пред изборе, али је неразумљиво да опозиција подржава све што долази из ФБиХ, а не подржава ништа што предлаже власт у Републици Српској. Ту ће се стање и даље заоштравати и сви имају своје интересе зашто се тако понашају - закључио је Новић.