latinica  ћирилица
26/01/2022 |  09:48 ⇒ 09:48 | Аутор: СРНА

Поповић: Закон у фебруару, нове касе догодине

Приједлог закона о фискализацији требало би да стигне у фебруару пред посланике у Народној скупштини Републике Српске, а у Влади већ раде на припреми шест подзаконских аката и правилнику о динамици успостављања новог система у Српској од којег се много очекује.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Прије свега очекујемо да неупоредиво напреднији и ефикаснији систем успостави бољу контролу промета робе и услуга, чиме ћемо сузбити сиву економију и нелојалну конкуренцију и имати више новца у буџету - рекла је помоћник министра финансија за фискални систем Слободанка Поповић.

Према њеним ријечима, систем ће бити успостављан по фазама и зато је предвиђен правилник о динамици који је Влада имала и кад је увођена постојећа фискализација.

- Изузетно су нам важна законска и подзаконска акта и очекујем да ће ова година протећи управо у том, законском прилагођавању. Најприје треба расписати јавни позив, односно тендер за набавку система за управљање фискализацијом, јер је он срж свега и очекујем да та фаза потраје три мјесеца. Што се тиче увођења у систем, план је да прво буду уведени постојећи обвезници, а потом и сви остали - појаснила је Поповићева.

Она је је навела да је новим законом предвиђен обухват свих оних који се баве прометом робе и услуга.

- Према садашњим показатељима и плановима, овај систем је могуће провести код свих обвезника, јер је он прилагодљив и нема техничких мана, а уједно је мање захтјеван и једноставнији за коришћење. У постојећем систему имамо приличан број изузетих, од малих обвезника, такси превозника, образовања, поштанског саобраћаја. Такође, од фискализације је ослобођена и велепродаја која нам је сад свакако у плану, јер је циљ регистровање и праћење комплетног промета - рекла је Поповићева за "Српскаинфо".

Говорећи о суштинској разлици између старог и новог система, Поповићева је објаснила да постојећи систем функционише тако што се дневно издати рачуни смјештају у меморију фискалног уређаја и из те меморије се креирају дневни извјештаји који се шаљу Пореској управи, а обвезник је тај који контролише слање.

- У новом систему то слање неће зависти од људског фактора, а информација о промету ће бити детаљнија, укључујући и артикле на рачуну који ће бити видљиви, што сад није случај. Такође, порески инспектор је до сада морао бити писутан код фискализације сваке касе, што сада неће бити потребно, јер је све аутоматизовано. Веома је важно што ће контрола бити лакша и за потрошаче, јер скенирањем QР кода можемо видјети да ли је промет регистрован у Пореској управи, што је свима у интересу - нагласила је она.

На питање на који начин се подаци шаљу у Пореску управу, Поповићева је рекла да постојеће касе шаљу податке преко ГПС сигнала, а нове ће их слати преко интернета.

- Наравно, поставља се питање шта кад нема интернета? Касе које ми предлажемо у техничком смислу моћи ће радити и без интернета, захваљујући локалном процесору. Оне су, заправо, и софтверско и хардверско рјешење. Дакле, у моменту скенирања QР кода у Пореску управу стиже податак о промету, што је најважније. Једино што порезницима неће стићи, уколико је интернет веза у прекиду, су подаци о артиклима, који у том случају стижу накнадно - истакла је помоћник министра финансија за фискални систем.

Она је потврдила да ће и контроле пореским инспекторима у новом систему бити једноставније и ефикасније, јер ће се оне добрим дијелом моћи обавити и из канцеларије, на основу свеобухватних података које ће имати.

- Сада се контрола проводи тако што инспектори морају бити на терену и ако не нађу рачун изричу прекшајну мјеру или новачану казну. Наравно, та врста контрола и даље остаје, јер обвезник увијек може да избјегне обавезу тако што неће издати рачун, али то ће у новом систему инспектору бити сигнал да реагује. Подаци које ћемо имати захваљујући новом систему омогућиће нам и свеобухватније и квалитетније анализе, а све то води ка неупоредиво бољој процјени ризика на основу које се контрола и усмјерава - појаснила је Поповићева.

Она је додала да су прије утврђивања Приједлога закона провели јавну расправу у сарадњи са Привредном комором, те да су обвезници били више него задовољни резултатима.

- Углавном су нам тражили нека појашњења, а већина обвезника је признала да једва чека да пређе на једноставнији модел фискализације. Такође, за њих је веома значајно што ће Влада сносити трошкове увођења новог система, јер је то прије скоро 14 година за њих била велика ставка - рекла је Поповићева.

Према њеним ријечима, постојећа фискализација ишла је на терет обвезника.

- Сматрали смо да је овај пут боље да то буде наш трошак и да, на тај начин, подржимо наше обвезнике. Такође, то не посматрамо само као трошак, већ као инвестицију која ће нам се вратити кроз повећање прихода. Сигурна сам да ћемо са новим моделом сви бити на добитку - закључила је Поповићева