latinica  ћирилица
26/01/2022 |  10:41 ⇒ 10:45 | Аутор: РТС

Постковид савјетовалишта, прве информације о синдрому у апотекама широм Србије

Фармацеутска комора Србије покренула је програм постковид савјетовалишта. У наредном периоду она би требало да буду доступна грађанима у апотекама широм Србије.
Вирус корона (фото:агенција) -
Вирус корона (фото:агенција)

Директорка Фармацеутске коморе Србије Татјана Шипетић каже за РТС да из окружења и литературе виде да велики број људи није ни свјестан да су неки од симптома које имају у вези са ковидом 19.

Шипетићева истиче да 80 одсто од преко 1.600.000 до сада инфицираних у Србији потенцијално може да има неки од постковид симптома и да им треба помоћи.

- Из нашег окружења и из литературе коју пратимо видимо да велики број људи није ни схватио да су неки од симптома које имају у вези са ковидом 19 - каже Шипетићева.

Наводи да су се неки потпуно затворили јер мисле да се само њима нешто страшнно десило и промијенило у животу јер имају проблем са памћењем или је почела да им опада коса.

- Хтјели смо да тим нашим пацијентима пружимо подршку и помогнемо им у ситуацијама у којима фармацеут може својим савјетом да им помогне - објашњава Шипетићева.

Каже да је пилот пројекат почео 5. децембра онлајн едукацијом којој су присуствовали фармацеути из различитих градова у Србији.

- Они су имали прилику да виде шта су основни клинички симптоми дуготрајног постковид синдрома и да науче на које начине могу да приступе пацијенту и помогну да се смањи интезитет симптома, као и како да прате пацијента - истиче Шипетићева.

Каже да су након тога фармацеути кренули да пружају услугу, а да ће 5. фебруара бити сакупљени резултати, како би се видјело да ли нешто треба измијенити или прилагодити условима рада у апотекама. Послије тога ће услуга бити омасовљена, како у приватним тако и у државним апотекама.

Шипетићева наводи да постоји сегмент који фармацеути могу да покрију, али да они треба да буду и помоћ која ће радити тријажу и послати пацијенте код љекара када је то неопходно.

- Не бих никада преузимала улогу љекара. Постоје стања која подразумијевају да морате отићи код љекара, али фармацеути ће моћи да дају препоруку - објашњава Шипетићева.

Истиче да за овакве врсте услуга, које подразумијевају бављење пацијентима 15 или 20 минута, нема довољно фармацеута, због чега треба анимирати и нове генерације.