latinica  ћирилица
26/01/2022 |  11:10 ⇒ 11:30 | Аутор: РТРС

Човић: Постизање договора о реформи изборног законодавства је императив

Постизање договора о реформи изборног законодавства је императив за рјешавање многих питања у "потенцијалној изборној години", изјавио је предсједавајући Дома народа парламента БиХ Драган Човић.
Драган Човић - Фото: Screenshot
Драган ЧовићФото: Screenshot

Човић је поручио да би то релаксирало односе када је у питању политичка криза.

- Чланови заједничког колегијума оба дома парламента БиХ разговарали су данас са специјалним изаслаником САД за изборну реформу Метју Палмером и директором при Европској служби за вањске послове Ангелином Ајхорст о четири приоритета када је ријеч о изборној реформи. Том приликом, информисали су госте о оном што данас имамо реално у БиХ, односно о нефункционисању извршне и законодавне власти на нивоу БиХ и свих проблема, искушења и изазова које имамо у социјалном економском и политичком аспкету - рекао је Човић.

Према његовим ријечима, на састанку је посебно било ријечи о томе шта је неопходно ријешити током предстојећих сусрета са Палмером и Ајхорст у Сарајеву и Неуму како би се коначно постигао договор и реализовао споразум из Мостара који се тиче Изборног закона.

- Треба имплементирати и пресуду Уставног суда БиХ и све одлуке Суда за људска права у Стразбуру и обезбједити легитимно представљање конститутивних народа. Поред тога, потребно је направити и ограничене измјене Устава - истакао је Човић.

Он је поручио да "то треба учинити у мјери у којој је могуће осигурати интегритет изборног процеса, што би значило рјешења техничких проблема како би избјегли неспоразуме у изборном процесу, односно да сваки глас грађана БиХ на адекватан начин буде препознат".

- Неопходно је обезбједити и функционисање ФБиХ, што су четири приоритета о којима је разговарано током састанка. То су та четири приоритетета, наш договор за домове народа и Предсједништво БиХ, ограничене уставне промјене. Надам се да имамо довољно времена да то можемо направити са партнерима. Јасно су нам ставили до знања да то морамо ми да урадимо, а да су они ту да нам помогну - изјавио је Човић,

Човић је додао да се нада "да ће у наредним данима и представници медија дати допринос да се створи позитивна клима у смислу тражења рјешења".

- То је један од приоритета за све оно што маштамо о нашем евроатлантском путу - поручио је он.

Човић сматра да би се договором о Изборном закону релаксирали односи и када је у питању политичка криза након чега би, како је навео, БиХ са правом могла да тражи кандидатски статус за ЕУ.