latinica  ћирилица
26/01/2022 |  11:25 ⇒ 12:04 | Аутор: РТРС

Гашић: Подршка Владе Српске развојним пројектима у туризму

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић разговарала је данас у Бањалуци са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем и начелником општине Источно Ново Сарајево Јованом Катићем, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.
Састанак Гашић, Катић и Ћосић (Фото: Министарство трговине) -
Састанак Гашић, Катић и Ћосић (Фото: Министарство трговине)

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић упознао је министарку трговине и туризма Српске са иницијативом општине да на локалитету Тврдимићи, који представљају локалитет са изузетним потенцијалом за развој излетничког туризма, реализује пројекат рекреативне зоне.

Гашићева је исказала пуну подршку Министарства трговине и туризма и Владе Републике Српске развојним пројектима у туризму, наводи се у саопштењу.

- Рурални туризам и туризам окренут ка природи препознати су као области којима ће се у годинама које слиједе посветити посебна пажња, јер анализе показују да се све већи број туриста окреће управо овим видовима туризма - истакла је Гашићева.

На састанку је договорено да Општина Источно Ново Сарајево у наредном периоду спроведе све неопходне активности у погледу припреме и доношења планских докумената који су предуслов за разматрање овог пројекта пред Владом Српске и његову реализацију, наводи се у саопштењу.

Ћосић је министарки трговине и туризма Српске представио приједлог плана реорганизације Туристичке организације Града Источно Сарајево која би подразумијевала прерастање постојећих општинских туристичких организација у Инфо центре у општинама у саставу Града, што ће бити предмет разговора градоначелника и начелника општина у саставу Града Источно Сарајево у наредном периоду.

Гашићева и Ћосић разговарали су и о иницијативи Савеза општина и градова Српске у вези измјене и допуне Закона о боравишној такси и Закона о угоститељству, којима би се унаприједила контрола пријаве боравка туриста у угоститељским објектима, те утицало на смањење сиве зоне у овој области, наводи се у саопштењу.

- Тренутни законски оквир дозвољава и електронско вођење књига гостију и постоји прописан начин вођења ових књига и достављања података Пореској управи Српске и Републичком заводу за статистику, али је редовним инспекцијским контролама неопходно пратити стање усклађености саме документације и попуњености капацитета - нагласила је Гашићева.

Саговорници су исказали опредјељење да у наредном периоду буде одржан низ састанака свих укључених институција у области туризма и финансија, како би се у склопу тренутних законских оквира унаприједило стање у овој области, те разговарало о приједлозима унапређења законских рјешења у случајевима у којима се утврди потреба за истим, наводи се у саопштењу.