latinica  ћирилица
26/01/2022 |  12:10 ⇒ 15:59 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Међународни систем тресе грозница

Русија неће дозволити да се дискусија о безбједносним гаранцијама разводни и, ако не буде реакције, предузеће конкретне кораке, саопштио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у Државној думи.
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов) -
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов)

Дубоке промјене се дешавају на међународној арени, саопштио је Лавров на почетку обраћања Думи.

- Цијели систем тресе грозница - рекао је Лавров.

Према његовим ријечима, САД покушавају да казне Русију и Кину уз помоћ санкција и провокација специјалних служби. Кијев се подстиче на провокације против Русије.

- САД и њихови савезници у Европи удвостручили су напоре на обуздавању Русије - истакао је Лавров.

Он је обавијестио посланике да се нада да ће током ове недјеље добити писани одговор САД на приједлоге Москве о безбједносним гаранцијама.

Након тога, заједно са другим ресорима, припремиће приједлоге предсједнику Русије Владимиру Путину о даљим корацима по овом питању.

- Нећемо дозволити да се наши пројекти преточе у бескрајне расправе, а таква намјера је јасно видљива - рекао је Лавров и нагласио да ће Москва одговорити ако Запад буде игнорисао руске захтјеве. Како је објаснио, безбједност Русије ће бити заштићена.

Осврнувши се на ситуацију у Украјини, министар је позвао САД, Француску и Њемачку да натјерају Кијев да реализује Минске споразуме.

Притом, он је упозорио да ће Москва оштро сузбијати сваки покушај да се Русија представи као страна у сукобу у Украјини.

Кина и Русија - примјер добрих односа

Руско-кинеско стратешко партнерство је на већем нивоу од традиционалног војно-политичког савеза, саопштио је Лавров у Државној думи.

- Добар примјер како треба да се развијају међудржавни односи у 21. вијеку је руско-кинеско стратешко партнерство. По неким параметрима оно се налази на већем нивоу од традиционалног војно-политичког савеза - додао је Лавров.