latinica  ћирилица
26/01/2022 |  13:19 ⇒ 13:21 | Аутор: СРНА

Изетбеговић одговорио Чубриловићу

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић у одговору на позив предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића да се обрати на сједници, затражио је да се повуку закључци Народне скупштине и додао да ће СДА представљати посланици ове странке у парламенту Српске.
Бакир Изетбеговић - Фото: РТРС
Бакир ИзетбеговићФото: РТРС

Изетбеговић је у писму навео да сви у СДА "желе што скорији излазак из кризе".

- Све што је потребно јесте да нико не доводи у питање неупитне вриједности и категорије - Устав БиХ, пресуде Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права, Дејтонски мировни споразум, укључујући и незаобилазну позицију високог представника, Европску конвенцију о основним људским правима и слободама, те да не дискриминишемо једни друге на етничкој или било којој другој основи - додао је Изетбеговић.

Он је предложио да већ на наредној сједници Народне скупштине Републике Српске "као први корак у овом смјеру" буде стављен ван снаге Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске, те закључци којима се, како тврди, "крши Дејтонски мировни споразум и подрива уставноправни поредак БиХ".

Изетбеговић је захвалио Чубриловићу за позив да се обрати на сједници Народне скупштине Републике Српске о теми политичко-економске ситуације у БиХ.

- Као што знате, ја сам члан Колегијума Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и на том тијелу смо већ дискутовали о тој теми и увјерен сам да ћемо и наставити јер блокада која је беспотребно наметнута никоме не доноси добро - навео је Изетбеговић.

Он сматра да изналажење најприхватљивијих рјешења за БиХ може бити разматрано само у Парламентарној скупштини БиХ и осталим надлежним институцијама БиХ.