latinica  ћирилица
26/01/2022 |  13:26 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

Пријем за чланове хора "Каменички бисери" из Косовске Каменице (ФОТО/ВИДЕО)

Амбасада Србије у БиХ уприличила је данас у Сарајеву пријем за чланове Грађанског аматерског хора "Каменички бисери" из Косовске Каменице, који у организацији бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији бораве у посјети Источном Сарајеву.
Пријем Хора Каменички бисери из Косовске Митровице - Фото: СРНА
Пријем Хора Каменички бисери из Косовске МитровицеФото: СРНА

Дјецу и њихове наставнике са Косова и Метохије у Амбасади је дочекала конзул Оливера Шопаловић, којој је уручена икона Светог Димитрија, коју су у дуборезу израдили ученици Основне школе "Десанка Максимовић" из Косовске Каменице.

Након посјете Амбасади Србије, гости са Космета су посјетили и Стару цркву на Баршчаршији.

Фото: РТРС

Захваливши се на топлој добродошлици у Амбасади Србије, предсједник Одбора Милорад Арлов рекао је новинарима да су дјеца и њихови наставници из Косовског Поморавља дошла у своју кућу.

- Ово је показатељ колика је воља и жеља да сви покажемо гостопримство нашим гостима са Косова и Метохије, који су дошли да нам увеличају Савиндан. Овим показујемо и нераскидиву везу светосавског Космета и Републике Српске - истакао је Арлов.

Он је указао и на важност посјете Старој цркви на Баршчаршији, јер ће дјеца схватити да је Сарајево и српски град у којем је некада живјело више од 150.000 Срба, а о чему најбоље свједоче управо цркве.

Руководилац Хора "Каменички бисери" Јадранка Васић рекла је да су дјеца први пут у Сарајеву, те да је јако важно што ће посјетити неке од богомоља које имају огроман значај за Србе, али и за цијело православље.

- Програм који су наши домаћини организовали током нашег боравка овде је дивно испланиран. Сви су се потрудили да деци ово путовање буде незабораван доживљај -навела је Васићева.

Она је рекла да је српској дјеци са Косова и Метохије, због локалних прописа привремених власти самопроглашеног Косова, немогуће да путују на екскурзије по Србији и да зато директори школа избјегавају њихово организовање.

Васићева је додала да су изузетак путовања која организује Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији.

- Долазак у Источно Сарајево је једино мјесто које је већина ове деце посетила током зимског распуста. Ово су деца која долазе из породица слабијег имовног стања и немају услове и прилике да путују. Зато негујемо нашу традицију, мотивишемо их да певају и да умећем и вештинама представљају себе и свој крај на различитим местима и упознају своју земље и српске земље у дијаспори - рекла је Васићева.

Грађанска аматерска група "Каменички бисери" синоћ је одржала хуманитарни Светосавски концерт у Источном Новом Сарајеву, на којем су се представили пјесмама са Косова и Метохије.

Концерт је уприличен као знак захвалности и братских веза Косова и Метохије и Републике Српске које Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији путем великих пројеката скоро деценију и по одржава са становништвом јужне српске покрајине.

Прикупљена средства биће усмјерена за довршетак изградње и опремања Дневног центра за дјецу и младе са потешкоћама у развоју "Подржи ме - 9. јануар" у Косовској Митровици, који гради Одбор за помоћ Косову и Метохији.

Гости из Косовске Каменице учествоваће и на Светосавској академији у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Организатори концерта су бањалучки Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији и Културни центар и Основна школа "Свети Сава" из Источног Новог Сарајева, а покровитељ градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.