latinica  ћирилица
26/01/2022 |  14:13 ⇒ 16:36 | Аутор: СРНА

Жунић: Изетбеговић за интервенционизам, а не договор у БиХ

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је да одбијање лидера СДА да се обрати на посебној сједници парламента Српске показује да Бакир Изетбеговић прижељкује да интервенционизам међународне заједнице и неоколонизатора буде изнад демократије и договора у БиХ.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

- То никада неће дочекати и са таквим његовим ставом сваки дан је мање БиХ - рекао је Жунић Срни.

Жунић је истакао да, реално, није ни очекивао да Изетбеговић дође у Народну скупштину Републике Српске и да се обрати једином законодавном тијелу које функционише у БиХ.

- Познато је да су Изетбеговићев и став политичке партије којом руководи да Република Српска и Народна скупштина не треба ни да постоје. Народна скупштина је орган који је увијек слао поруке усмјерене ка договору народа и страна у БиХ, али очито да са друге стране нема жеље да се криза у БиХ рјешава на демократски начин и кроз дијалог" -рекао је Жунић.

Он је оцијенио да је већи проблем од тога што се Изетбеговић неће обратити у Народној скупштини став опозиције у Српској која има скоро идентичне ставове у вези са рјешавањем евидентне политичке кризе у БиХ.

- Видјели смо да појединци из опозиције у Српској позивају на разговор са непризнатим господином /Кристијаном/ Шмитом и прижељкују санкције Милораду Додику, очекујући да ће тако доћи на власт у октобру ове године - навео је Жунић.

Он истиче да је срећа да се о политици и будућности Републике Српске неће питати ни Изетбеговић ни његови истомишљеници из опозиције у Српској, већ ће грађани на демократским изборима гласати за оне који штите Српску, али и сваког човјека који живи у њој, без обзира на то како се зове и презива.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић упутио је писмо предсједницима СДА Бакиру Изетбеговићу и ХДЗ-а БиХ Драгану Човићу у којем их позива да присуствују и обрате се на посебној сједници парламента Српске посвећеној разматрању актуелне политичко-економске ситуације у БиХ.

Изетбеговић је у одговору на позив затражио да се повуку закључци Народне скупштине и додао да ће СДА представљати посланици ове странке у парламенту Српске.