latinica  ћирилица
26/01/2022 |  14:34 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Петковић: Забиљежено 136 напада на Србе за 13 мјесеци

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се данас са специјалним изаслаником предсједавајућег ОЕБС-а Артуром Дмоховским, коме је пренио да је од почетка прошле године до данас забиљежено 136 напада на Србе у јужној покрајини.
Петар Петковић - Фото: Facebook
Петар ПетковићФото: Facebook

Указујући на угрожена људска и грађанска права Срба, Петковић је истакао да су приштинске власти онемогућиле српске бираче да учествују на референдуму о уставним промјенама Србији, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Он је оцијенио да је спречавање гласања додатни притисак на Србе и својеврсни вид политичког насиља, који је услиједио након вишемјесечних напада и провокација.

Петковић је нагласио да су етнички мотивисани инциденти усмјерени против Срба, њихове и имовине Српске православне цркве на простору Косова и Метохије готово свакодневни, а као примјер те праксе навео недаће са којима се суочава Драгица Гашић, једина Српкиња која се вратила у Ђаковицу.

Петковић је саговорника упознао и са најавама приштинских политичара да ће Србима бити забрањено да у будућности гласају на Косову и Метохији, што се односи и на изборе 3. априла.

- То ће имати далекосежне и несагледиве последице по нормализацију односа и поништити до сада постигнуте помаке кроз дијалог Београда и Приштине - оцијенио је Петковић.

Он је истакао да српски народ жели да гласа на предстојећим изборима, што му мора бити омогућено на исти начин као и до сада, додајући да деструктивно понашање Приштине не смије бити препрека да Срби искористе своја грађанска и демократска права.