latinica  ћирилица
26/01/2022 |  15:20 ⇒ 15:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска договорила куповину борбених возила од САД

Хрватска влада договорила је са САД куповину борбених возила типа Bradley, чија је укупна вриједност 196,4 милиона долара, саопштио је данас хрватски премјер Андреј Пленковић.
Хрватски војници (фото:МОRH) -
Хрватски војници (фото:МОRH)

Пленковић је у обраћању новинарима након сједнице ужег кабинета владе рекао да је у ранијој фази понуда САД-а била да њихова донација износи 45 милионан долара, али да је у разговорима тај износ подигнут на 51,1 милион долара, што је укупно 145,3 милиона долара.

Према ранијем договору у оптицају је била набавка 62 борбена возила, пет за обуку и 17 за поправке, резервне делове.

Пленковић је рекао да је коначни договор да сва 62 борбена возила буду модернизована и да је за то обезбијеђено 28 милиона долара донације.

Умјесто 17 возила за резервне дијелове, биће 22 возила, а опрема ових возила биће таква да укључује 25 мм аутоматски топ, митраљез, противоклопне ракете ....

- На тај начин ће хрватска војска добити нови квалитет и бити опремљена за извршавање својих задатака - рекао је Пленковић и додао да ће се модернизација возила одвијати у Славонском Броду.

На питање када ће возила стићи у Хрватску, Пленковић каже неће стићи одједном, а прва би требало да стигну наредне година.

- Она ће долазити сукцесивно, истовремено ће се јачати капацитети и кад се улови рутина модернизације ових возила, тако ће долазити све више возила и она ће се стављати у функцију. Циљ је да буду комплетно модернизована и стављена у функцију - рекао је Пленковић.