latinica  ћирилица
26/01/2022 |  15:42 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Нема могућности да Српска прихвати индиректни избор (ВИДЕО)

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да неће ићи на преговоре о Изборном закону БиХ јер је то ствар Федерације БиХ, те да не треба трошити вријеме, јер нема могућности да Република Српска прихвати индиректни избор.
Састанак са Палмером и Ајхорстовом - Фото: РТРС
Састанак са Палмером и АјхорстовомФото: РТРС

Додик је, након састанка предсједника странака владајуће већине у Српској са вишим званичником Министарства спољних послова САД задуженим за изборну реформу у БиХ Метјуом Палмером и директорком при Европској служби за спољне послове Ангелином Ајхорст, рекао да је кључно питање Изборни закон и изборна реформа која га дефинише.

- Ми из већинске коалиције у Републици Српској имали смо разговор. Колико смо разумјели, разговор ће се обавити и са представницима опозиције из Српске. Они су нам изнијели своју техничку агенду да обаве овдје разговор ујутро са Интерресорном групом, а онда иду у Неум - рекао је Додик.

Он је додао да ће Палмер и Ајхорстова покушати да нађу рјешење.

- У Неуму ће покушати да добију одређена олакшања која се реферирају на двије ствари, односно Предсједништво БиХ и Дом народа ФБиХ. Они сматрају да ће бити неопходне неке мале измјене Устава, како они то кажу, како би се обезбиједило да се донесе нови изборни закон. И то, наравно, не може без нас. Ми смо заинтересовани за рјешења везана за Дом народа у ФБиХ, јер смо свих ових година били потпуно дискриминисани као народ у ФБиХ. И с тим у вези, гледаћемо на који начин ће бити предложене промјене, да видимо и да буде омогућено да Срби могу бирати делегацију. И та делегација у правилу има попуну каква се предвиђа Уставом, а не да буде од 17, десет, девет, како је било - рекао је Додик.

Додик је рекао да је на данашњем састанку први пут разговарано о Дому народа ПСБиХ и начину избора представника.

- Народна скупштина Републике Српске има право да изабере своју делегацију и Републику Српску могу представљати и други, не само Срби. Да ли ће доћи БиХ у такво стање, то је ствар процеса. Али, у Републици Српској је прописан начин избора и Српска ће својом скупштинском већином бирати своју делегацију. Не тврдим да неће бити других народа у тој делегацији - рекао је Додик.