latinica  ћирилица
26/01/2022 |  15:47 | Аутор: СРНА

Средства за развојне пројекте преусмјерена за помоћ у области туризма

Грант средства предвиђена за развој туризма у прошлој години преусмјерена су на помоћ привредним субјектима у области у туризма, саопштено је из Министарства трговине и туризма Републике Српске.
Министарство трговине и туризма (Фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство трговине и туризма (Фото: илустрација)Фото: РТРС

Из ресорног министарства су, ради истинитог информисања, у вези са наводима изнесеним у појединим медијима, појаснили да наведена средства нису додјељивана као грант средства за развојне пројекте у туризму, већ су преусмјерена на помоћ привредним субјектима из области туризма који из различитих разлога нису остварили право на помоћ с циљем санирања штетних посљедица пандемије вируса корона.

- Право на додјелу средстава остварили су сви привредни субјекти који су испуњавали услове уредбе о измјени и допуни уредбе о условима и критеријумима за додјелу намјенских средстава за развој туризма - наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске ову уредбу усвојила је на сједници 16. децембра прошле године, којом се прописује правило додјеле грант средстава из буџета Министарства трговине и туризма.

Уредбом је предвиђено да се намјенска средства додјељују привредним субјектима из области туризма који у претходном периоду из различитих разлога нису остварили право на помоћ с циљем санирања штетних посљедица пандемије вируса корона.

Ријеч је о пружаоцима услуга у бањском туризму са сједиштем у Српској и пружаоцима услуга смјештаја, исхране и пића на селу који су евидентирани у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге, те туристичким агенцијама које су, као носиоци организованог туристичког промета у Српској, претрпјеле највећу штету усљед пандемије вируса корона.

Уредбом је предвиђено и да се намјенска средства за пружаоце услуга у бањском туризму и у туристичким агенцијама одобравају за сваког радника који је на дан 31. октобар прошле године регистрован у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса на пуно радно вријеме, аналогно начину на који је додијељена помоћ угоститељима из буџета Компензационог фонда Републике Српске.

Такође, уредбом је предвиђено да се намјенска средства одобравају пружаоцима услуга смјештаја, исхране и пића на селу који су на дан ступања на снагу ове уредбе регистровани код Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге.

Из Министарства су напоменули да право на додјелу намјенских средстава нису могли остварити пружаоци услуга у бањском туризму који су организовани као јавна установа.

За додјелу намјенских средстава у буџету Министарства трговине и туризма обезбијеђено је укупно 650.000 КМ, и то 550.000 КМ за пружаоце услуге у бањском туризму и за туристичке агенције и 100.000 КМ за пружаоце услуга смјештаја, исхране и пића на селу.

Пружаоци услуга у бањском туризму и туристичке агенције средства су добили равномјерно за сваког радника пријављеног на пуно радно вријеме, а коначан износ средстава по раднику утврђен је на начин да се укупна вриједност обезбијеђених средстава из Уредбе сразмјерно подијелила са бројем радника који испуњавају услове из ове уредбе.

Код пружаоца услуга смјештаја, исхране и пића на селу намјенска средства су се, такође, распоређивала равномјерно, а коначан износ по пружаоцу услуге утврђен је на начин да се укупна вриједност обезбијеђених средстава из уредбе сразмјерно подијелила са бројем поднесених захтјева.

Министарство трговине и туризма запримило је по првом основу захтјеве 44 туристичке агенције које запошљавају укупно 138 радника и пријаве четири пружаоца услуга у бањском туризму који запошљавају 437 радника, а наведеним привредним субјектима исплаћено је 956 КМ по раднику.

По основу захтјева за помоћ сеоским домаћинствима, Министарство трговине и туризма запримило је захтјеве 92 сеоска домаћинства, којима је исплаћено 1.086 КМ по домаћинству.