latinica  ћирилица
26/01/2022 |  15:47 ⇒ 15:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Умјесто оружја Њемачка Украјини шаље шљемове

Док неке европске земље већ шаљу или разматрају слање оружја Украјини, Њемачка намјерава да "помогне" са 5.000 шљемова за војнике, а градоначелник Кијева Виталиј Кличко пита "како ли ће Њемачка украјински народ подржати даље - јастуцима?".
Умјесто оружја Њемачка Украјини шаље шљемове (Фото: Printscreen) -
Умјесто оружја Њемачка Украјини шаље шљемове (Фото: Printscreen)

Министарка одбране Њемачке Кристине Ламбрехт казала је након сједнице Одбора Бундестага за одбрану да се ради о јасном сигналу и поруци: “Уз вас смо“.

Она је поздравила поновно покретање разговора о рјешавању украјинског конфликта.

- Радимо на томе да се тај конфликт усред Европе ријеши мирним путем - казала је Ламбрехт.

Украјина је у више наврата затражила од европских земаља, а тако и Њемачке, помоћ у оружју како би се одбранила од могућег напада Русије, али је та помоћ одбијана од званичног Берлина.

Украјинска влада затражила је писмом упућеном Министарству одбране Њемачке 19. јануара помоћ у опреми и навела је, између осталог, и потребу за шљемовима и заштитним прслуцима.

Кличко је, међутим, изразио неразумијевање због понашања Берлина.

- Немам ријечи за понашање њемачке владе - казао је за дневник Билд и додао: "Министарка одбране очигледно није разумјела да имамо посла са одлично опремљеном руском војском, која у свако доба може започети даљу инвазију Украјине. 5.000 шљемова су виц. Како ће нас Њемачка даље подржати? Можда јастуцима“.