latinica  ћирилица
26/01/2022 |  15:56 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

Шеранић: Српска биљежи неповољну епидемиолошку ситуацију

Готово двије године од почетка пандемије вируса корона Република Српска биљежи неповољну епидемиолошку ситуацију када је ријеч о броју новообољелих - рекао је гостујући у емисији " Отворено речено" Радија Републике Српске министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.
Ален Шеранић гост Радија Српске - Фото: РТРС
Ален Шеранић гост Радија СрпскеФото: РТРС

- Иако има на располагању све врсте вакцина у Српској је низак степен вакцинисаних, од свега 50 одсто. Трећу појачану дозу примило је око 50 хиљада грађана Републике Српске - рекао је Шеранић.

Када је ријеч о новим сојевима вируса Шаренић каже да се може очекивати да због невакцинисаних, вирус и даље мутира.

-  Двогодишња борба са вирусом корона исцрпила је здравствени система, али и здравствене раднике, који су највише на удару. Ипак све то није зауставило инвестиције у сектору здравства. Изградња болнице у Добоју само је један од примјера. - додао је он.

Министар Шеранић најавио је у овој години увођење нових лијекова и услуга.

- Измјеном Закона о дјечијој заштити који је ступио на снагу првог јануара накнада за опрему за новорођенче повећана је за 100 одсто, док је накнада за родитеља његоватеља са 130 повећана на 540 марака - истакао је Шеранић.

Разговор са министром здравља и социјалне заштите Републике Српске Аленом Шеранићем, можете послушати у емисији "Отворено речено" .