latinica  ћирилица
26/01/2022 |  17:16 ⇒ 17:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Сахрањен епископ шабачки Лаврентије

Његово преосвештенство епископ шабачки Лаврентије сахрањен је данас у порти Манастира Светог Николаја Српског, задужбини коју је посветио владики Николају Велимировићу у подножју Соколске планине, надомак Љубовије.
Епископ Лаврентије (фото: screenshot/Телевизија Храм) -
Епископ Лаврентије (фото: screenshot/Телевизија Храм)

Посљедњем испраћају омиљеног владике и духовника је, уз свештенство, присуствовао велики број вјерника и поштовалаца.

Протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, којем је блаженопочивши владика дао благослов да гради спомен-храм јунацима битака на Мачковом камену и Дрини, рекао је да ће сигурно да поштују и цијене његово велико име и дјело не само Црква, већ и род.

- Радовао се сваком успјеху људи, а посебно својих брђана. Био је грађанин свијета и истовремено чист као суза чедо Азбуковице, Рађевине и Јадра - навео је Павловић.

Градоначелник Лознице Видоје Павловић истакао је да личност владике Лаврентија остаје да љубављу и свјетлошћу грије свијет, а посебно оне који су га вољели свим срцем, као и он њих, преносе "Вечерње новости".

Опијело је јутрос у Саборној цркви Светих апостола Петра и Павла у Шапцу служио Нјегова светост патријарх српски Порфирије, а у име предсједника Србије Александра Вучића присуствовао је министар спољних послова Никола Селаковић.

Епископ шабачки Лаврентије упокојио се у недјељу, 23. јануара.

Од понедјељка, када је тијело блаженопочившег владике изложено у Саборном храму, почаст му је одало више хиљада људи из овог и других крајева Србије, Републике Српске и расијања.