latinica  ћирилица
26/01/2022 |  17:46 ⇒ 18:12 | Аутор: СРНА

Бањац: Суштина проблема Изборног закона у ФБиХ

Лидер НПС-а Дарко Бањац изјавио је да је суштина проблема Изборног закона у ФБиХ и да су представници владајуће коалиције из Републике Српске на данашњем састанку са европским и америчким званичницима истакли потребу да се успостави договор између Хрвата и Бошњака јер од тога зависи у којем правцу ће се тај закон мијењати.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

Послије састанка са директорком при Европској служби за спољне послове Ангелином Ајхорст и специјалним изаслаником САД за изборну реформу Метјуом Палмером, Бањац је рекао Срни да није било закључака, а сусрет је назвао размјеном мишљења, одређених ставова.

- Суштина проблема Изборног закона се односи на ФБиХ. Ми у Републици Српској немамо тај проблем и нећемо прихватити да имамо било каквог кривца ако не дође до договора око Изборног закона. Уколико се они договоре у оквиру ФБиХ, што се тиче представника Српске то неће представљати проблем ако не задире у темеље Дејтонског споразума, а ријеч је о конститутивности народа - истакао је Бањац.

Он је додао да Српској није проблем да се дефинише како се бира Дом народа док год га бира Народна скупштина уз примјесу конститутивности која постоји, као и да није проблем начин на који ће се бирати чланови Предсједништва у ФБиХ.

- Како год да се они договоре, то је њихова ствар. За нас из Републике Српске је битно да се српски члан Предсједништва БиХ бира непосредно на изборима у Српској и то смо јасно рекли - истакао је Бањац.

Кључ овог данашњег разговора, према његовим ријечима, јесте поштовање Дејтонског споразума и Устава БиХ, чему су привржени, као и да је јасна порука да надлежности Републике Српске треба да иду у њеном правцу.

Он је указао да је тежак задатак да успоставе договор што се тиче Хрвата и Бошњака, али да су представници владајуће коалиције из Републике Српске истакли да се, уколико се буде ишло у правцу доношења новог Изборног закона, ако дође до договора, мора ићи и према избору нове Централне изборне комисије /ЦИК/.

Бањац је подсјетио и на позив предсједника парламента Српска Недељка Чубриловића предсједницима СДА Бакиру Изетбеговићу и ХДЗ-а БиХ Драгану Човићу да присуствују и обрате се на посебној сједници парламента Српске, али да Изетбеговић не жели да одговара, те да ће се видјети да ли ће то Човић учинити.

- Ми ћемо одржати ту Народну скупштину, наши ставови су јасни - рекао је Бањац, али је нагласио на наметнути закон о забрани негирања геноцида од Валентина Инцка не може да уђе у парламент БиХ.

Истакао да је неприхватљиво да се каже да је Република Српска геноцидна творевина, или да је српски народ геноцидан, као и да би волио да је то кажњиво, али исто тако и када је ријеч о друга два народа и ФБиХ.

- Рекли смо да смо ми спремни да одемо и у Парламент ФБиХ, уколико нас зову, да се обратимо, као што су позвани Изетбвеговић и Човић. Ми желимо да покажемо да смо спремни да разговарамо, али да други људи за то нису спремни - рекао је Бањац.