latinica  ћирилица
26/01/2022 |  17:59 ⇒ 18:10 | Аутор: СРНА

Стевандић: Заједнички став - фунционисање Српске не нарушава БиХ

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да су сви предсједници политичких партија из Републике Српске на данашњем састанку у Сарајеву са представницима ЕУ и САД имали заједнички и усаглашен став који потврђује да Српска није проблем и да њено функционисање не нарушава БиХ.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић каже да су представници партија из Српске указали да је проблем у Федерацији БиХ која за три године није могла да формира власт и да има легитимне домове народа, као и легитимног представника хрватског народа.

Он је рекао да су представници партија из Републике Српске на састанку демонстрирали опредијељеност да прихвате рјешења која се договоре у ФБиХ између Бошњака и Хрвата, под условом да се поштују права Срба у вези са формирањем клубова народа идентично као и за друге народе.

- Рекли смо да је Република Српска и до сада функционисала и није имала проблема, те да ћемо задржати начине избора члана Предсједништва и предсједника Републике директним и непосредним изборима, као и свих посланика, јер су то свјетска и демократска правила - истакао је Стевандић.

Он је додао да су на састанку изразили неслагање да било ко из ФБиХ намеће начин на који ће Република Српска бирати свог члана Предсједништва БиХ.

- Рекли смо да не намећемо и да нам је потпуно свеједно на који ће се начин у ФБиХ бирати члан Предсједништва БиХ, али да ће се у Републици Српској члан Предсједништва бирати увијек директно, као и предсједник Републике. Рекли смо да не инсистирамо на националном префиксу јер смо потпуно увјерени да ће увијек добити повјерење онај који буде имао највише гласова - навео је Стевандић.

Стевандић истиче да Републици Српској не сметају ти префикси јер је потпуно функционална, за разлику од БиХ.

Он напомиње да су предстојећи преговори у Неуму заказани искључиво ради договора Хрвата и Бошњака и налажења рјешења за ФБиХ у чијем функционисању очито има пуно проблема.

Стевандић каже да су представници Републике Српске изразили и заједнички закључак да се Република Српска не може окривљивати за све оно што годинама не функционише у ФБиХ.

- Република Српска може само да се похвали као ентитет који савршено функционише изборно, постизборно и институционално - нагласио је Стевандић.