latinica  ћирилица
26/01/2022 |  18:24 ⇒ 18:26 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Бошњаци одбијају сваки позив на дијалог

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић истакао је да, док не дође до дијалога кључних унутрашњих фактора у БиХ, неће доћи ни до одрживог рјешења за БиХ.
Радован Ковачевић -
Радован Ковачевић

Он је нагласио да је евидентно да представници бошњачког народа одбијају сваки дијалог са Србима и Хрватима, подсјећајући на недавни позив на дијалог Народне скупштине Републике Српске, као и на ранији из овог парламента на разговор о будућности БиХ, што је су Бошњаци, такође, одбили без рационалног објашњења.

Није прихваћена, како је навео Ковачевић, ни иницијатива лидера СНСД-а Милорада Додика коју су подржали и предсједници Србије Александар Вучић, Хрватске Зоран Милановић и Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Ковачевић је поручио да БиХ није земља Бошњака, већ земља гдје се мора чути и глас српског и хрватског конститутивног народа, те поновио да уколико се то не буде поштовало, БиХ неће имати будућност.

Он је за БХРТ рекао да су и Срби и Хрвати у БиХ незадовољни постојећим стањем, које је неодрживо.

- Зашто се одбија позив на разговор, зато што ово што имамо у БиХ, које представници међународне заједнице називају некаквим напретком, значи губитак права за Србе и Хрвате у БиХ - рекао је Ковачевић.

Ковачевић је оцијенио да је највећи проблем то што се сматра да некакав притисак међународне заједнице треба да доведе до рјешења проблема.

Он је напоменуо да су представници Бошњака навикли да међународна заједница испуњава њихове жеље и да све процесе воде ка томе да буду задовољни само Бошњаци.

- Из тог разлога одбијају дијалог, јер су свјесни да ће било какав дијалог значити одрицање од онога што је до сада наметнуто на неуставан начин - истакао је Ковачевић и додао да се мора прихватити то да ствари које су рађене антидејтонски нису одрживе.

Он је напоменуо да је евидентно да све што је ових година рађено насиљем међународне заједнице, рађено је само у интересу бошњачког народа, а против интереса Срба и Хрвата, што није добро.

Ковачевић је навео да представници Републике Српске учествују у раду заједничких институција, да је српски члан Предсједништва Милорад Додик учествовао на свим сједницама Предсједништва и одлучивао на начин на који он сматра да треба, а њему легитимитет дају грађани Републике Српске.

- Уколико је потребно да се представници врате у неком пуном капацитету, треба да ријешимо процесе који су ово изазвали, а то је наметање закона без икаквог права од посљедњег високог представника - рекао је Ковачевић и додао да постоје одређени људи у Сарајеву који себи дају за право да Републику Српску називају "геноцидном творевином", а њене грађане некаквим "геноцидашима".

Ковачевић је истакао да је, док се ово не ријеши, неозбиљно и неодговорно очекивати да Републике Српска прави било какве уступке у оваквим околностима када је у потпуности угрожена и под својеврсним нападом на суверенитет.

- Да ли ћемо доћи на неку од наредних сједница Представничког дома БиХ? Ми ћемо у наредном периоду разматрати све околности, јер постоји много ствари о којима треба разговарати - рекао је он и додао да је свима јасно на чему Република Српска инсистира.

Он је поновио да Кристијан Шмит није високи представник, јер није испоштована процедура за његово именовање.

Ковачевић је нагласио да се 26 година грубо кршио Дејтонски споразум и Устав БиХ и да Српска тражи да се са тим престане и да унутрашњи фактори у БиХ дођу до рјешења које је одрживо и које је у складу са Дејтонским споразумом.

- Ми бисмо били најсрећнији када бисмо, као што се у Републици Српској бавимо животним питањима и темама и у БиХ разговарали о тим темама и како да се изборимо да грађани из БиХ престану да одлазе и да живе боље - рекао је Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио да у ФБиХ, након посљедњих избора, није изабрана Влада и да то нико не види као проблем.

Када је у питању измјена Изборног закона, додао је Ковачевић, проблем постоји у ФБиХ, а Република Српска ту није никада била проблем.

- Не постоји у Српској неко коме су угрожена права, као што су у ФБиХ угрожена Хрватима јер их други конститутивни народ обесправљује - навео је Ковачевић и нагласио да је одлуку "Сејдић-Финци" Република Српска "ријешила за 15 минута, а ФБиХ не може ни за 15 година".

Када се постигне договор у ФБиХ, каже он, Република Српска ће веома брзо да нађе рјешење.

Ковачевић је поновио да Република Српска и СНСД никада неће одустати од ставова које је дао Устав, а то је да се српски члан Предсједништва бира директно на изборима и да има потпуни демократски легитимитет од свих грађана Републике Српске.

Он је рекао да ће се увијек одазвати позиву БХРТ-а као јавног сервиса који плаћају и грађани Републике Српске, али да је жалосно то што се на таквом сервису честитају непостојећи празници, попут некаквог дана државности или независности, а не честита се грађанима Републике Српске најзначајнији празник 9. јануар - Дан Републике.