latinica  ћирилица
26/01/2022 |  18:58 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

Посљедња шанса за договор о измјенама Изборног закона

Предсједници СДС-а, ПДП-а и ДНС-а Мирко Шаровић, Бранислав Бореновић и Ненад Нешић након данашњих разговора са представницима САД и ЕУ у вези са реформом Изборног закона БиХ рекли су да сматрају да је остварен напредак и да је ово посљедња шанса за измјене у овој изборној години.
Опозиција -
Опозиција

Шаровић сматра да је направљен напредак који даје шансу и перспективу да ово процеси могу успјети.

- Мислим да су пресудни наредни дани и питања која се односе на Федерацију БиХ. Добили смо један пакет или сет питања или одредби закона који би се мијењао, укључујући и Устав, а то је оно што смо прошли протеклих мјесеци - рекао је Шаровић новинарима и додао да ће прегледати тај документ и дати своју ријеч.

Он каже да су најважније одредбе које се односе на избор чланова Предсједништва БиХ. "Нас је највише интересовало рјешење које смо заступали, а то је избор члана Предсједништва БиХ из Републике Српске без националне одреднице, а односи се исто на ФБиХ, чиме би се имплементирала пресуда Сејдић-Финци", поручио је Шаровић.

Што се тиче шансе да представници Српске у пуном капацитету опет учествују у раду
институција БиХ, о чему је данас као могућности говорио и лидер СНСД-а Милорад Додик, Шаровић је оцијенио да је то "Додикова верзија са којом никога није упознао".

- Не знамо шта се иза тога крије, видјећемо у Народној скупштини Републике Српске - каже Шаровић.

Бореновић је оцијенио да је на данашњем састанку о реформи изборног законодавства осјетио дозу оптимизма, односно као да је направљен одређени договор унутар ФБиХ.

- Нас највише занимају техничке измјене да имамо фер и поштене изборе - рекао је Бореновић и поручио да 2. октобра на изборима грађани требају бити увјерени да ће се њихов глас заиста бројати и да неће бити дио било какве изборне манипулације.

Он је истакао да се сада очекује финални договор политичких фактора у ФБиХ.

На питање шта мисли о укидању етничких префикса, Бореновић је поручио да је став из Републике Српске од раније познат.

- За нас је најважније да Република Српска бира једног члана Предсједништва БиХ. Што се тиче домова народа, треба видјети како ће се одвијати процес наредних дана. Не желимо угрозити шансу да се дође до изборне реформе која ће угрозити изборни процес - додао је Бореновић.

Што се тиче учешћа представника Српске у раду институције БиХ у пуном капацитету, Бореновић очекује да се превазиђе одлука бившег високог представника Валентина Инцка уз унутрашњи договор у парламенту БиХ и да се закони доносе без наметања."То је један од изазова нас у Републици Српској, а ту су и закључци Народне скупштине Републике Српске које треба поштовати", закључио је Бореновић.

Лидер ДНС-а Ненад Нешић је након састанка рекао да представници међународне заједнице, односно САД и ЕУ, имају нескривени оптимизам и сматрају да су процес довели до краја, односно да су стигли до позитивног исхода.

- Чули смо да ће и Устав БиХ доживјети козметичке промјене и да ће Република Српска остати једна изборна јединица, без префикса српски. За ДНС је то прихватљиво, да буде један члан Предсједништва БиХ из Републике Српске без префикса и да Српска буде једна изборна јединица - рекао је Нешић.

Нешић каже да га је изненадила Додикова најава могућности враћања српских представника у институције БиХ под одређеним условима.

- Видјећемо како мисли то урадити и шта ће донијети Народна скупштина Републике Српске о раду у институцијама БиХ, те да ли ће ван снаге ставити закључке о неучешћу у раду институција БиХ - нагласио је Нешић.