latinica  ћирилица
26/01/2022 |  19:25 | Аутор: sputniknews.com

Русија потврдила: САД одговориле

САД су послале одговор Русији на њене приједлоге о безбједносним гаранцијама, јавила је агенција Блумберг.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Писани одговор Сједињених Држава Русији је већ достављен - написала је Џенифер Џејкобс, новинарка Блумберга.

Министарство спољних послова Русије објавило је 17. децембра 2021. нацрте уговора са САД о гаранцијама безбједности, као и споразума о мјерама за обезбјеђење безбједности Русије и држава-чланица Сјеверноатлантског савеза.

Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмјештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вјежби.

Консултације о овим питањима одржане су 10. јануара у Женеви, 12. јануара у Бриселу је одржан састанак Савјета Русија-НАТО, а 13. јануара у Бечу је одржан састанак Сталног савјета ОЕБС-а.

Русија потврдила

Замјеник министра иностраних послова Русије Александар Грушко примио је америчког амбасадора у Русији Џона Саливана, саопштила је портпаролка МИП Марија Захарова.

Шеф америчке дипломатске мисије је током састанка уручио писани одговор америчке администрације на приједлог билатералног споразума о гаранцијама безбједности који је раније поднијела руска страна.

И НАТО најавио одговор

Према ријечима америчког државног секретара Антонија Блинкена, писани одговори НАТО-а биће достављени убрзо након што је Вашингтон послао своје одговоре Русији, који су данас пренијети. Дипломате из НАТО рекле су да ће писани одговор блока на руске безбједносне приједлоге ускоро бити достављен руском амбасадору у Белгији.