latinica  ћирилица
26/01/2022 |  20:06 ⇒ 27/01/2022 | 19:43 | Аутор: СРНА

ГО СНСД Мостар: Међу 168 приправника у кантоналној Влади само један Србин

Влада Херцеговачко-неретванског кантона крши основна права српског народа загарантована Уставом Федерације БиХ, јер је у два круга у 2021. и 2022. години примила 168 приправника међу којима само једног српске националности, став је Градског одбора СНСД-а Мостар.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

У саопштењу мостарског СНСД-а, који осуђује овај чин, подсјећа се да су српски кандидати, годинама уназад, маргинализовани.

- Наиме, 2017. године Влада је примила укупно 125 приправника од којих је свега пет Срба. Такође, 2019/20. укупно је примљено 150 приправника, од којих је само један био српске националности. Ове године ти бројеви и статистика су још поражавајући - наводи се у саопштењу.

У СНСД-у сматрају да је овакав резултат још поразнији ако се у разматрање узме чињеница да су Срби од августа 2021. године и званично конститутиван народ у Херцеговачко-неретванском кантону.

Из мостарског СНСД-а питају зашто се у овом кантону наставља са дискриминаторском политиком према српском народу те да ли је и ово на прави начин показује положај српске заједнице у "грађанској" БиХ.

- Бојимо се да је порука, која је и овај пут на овако ружан начин послата не само Србима у Херцеговачко-неретванском кантону, него и читавој међународној заједници, да кантоналним властима и ФБиХ нису потребни, ни добродошли припадници српске заједнице, па макар то били и високообразовани грађани - додају из мостарског СНСД-а.

У саопштењу се истиче да полако одлази у неповрат нада да се и у овом кантону могу дичити мултинационалним и мултикултуралним.

Упркос свему наведеном, у СНСД-у наводе да желе да вјерују да су у питању процедуралне грешке те позивају одговорне да у трећем кругу размотре кандидате и српске националности те ускладе своје одлуке и са Уставом БиХ и Херцеговачко-неретванског кантона.

- Вјерујемо да ће и кандидати српске националност имати прилику да кроз вриједан рад током једне године приправничког стажа стекну одређена знања и искуства у струци, али и допринесу развоју и просперитету свих грађана, кантона и државе у цјелини - истичу из Градског одбора СНСД-а Мостар.