latinica  ћирилица
26/01/2022 |  20:15 ⇒ 20:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Столтенберг: Позивамо Русију да одмах деескалира ситуацију

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је вечерас Русију да без одлагања деескалира ситуацију на граници са Украјином.

Током онлајн конференције за новинаре која је преношена уживо на сајту НАТО, Столтенберг је рекао да Русија планира да на то подручје пошаље додатне снаге, упозоривши да су руски војници распоређени и у Бјелорусији.

Он је рекао да Русија наставља да гомила своје војне трупе надомак Украјине, наводећи да у је овом тренутку дуж границе са том сусједном земљом распоређено више од 100 хиљада руских војника.

НАТО сматра да све несугласице и спорна питања морају бити рјешавани дијалогом и дипломатским приступом, а не кроз примјену силе или претњу примјеном силе, поручио је Столтенберг.

Чланице НАТО су се сагласиле данас са САД о писменом приједлогу Русији у којем се констатује да је Русија прекинула дипломатске односе са Алијансом, али се Русија и позива се на поновно успостављање дипломатских предсавништава у Москви и Бриселу.

- Предложили смо и успостављање војних представништава између Русије и НАТО како би се обезбиједила транспарентност и смањили ризици, али и отварање хитне директне линије за рјешавање ургентних ситуација уколико се буду догодиле. Спремни смо да саслушамо шта забрињава Русију, али желимо да утврдимо како да се ојачају фундаментални приципи европске безбједности иза којих сви стојимо - рекао је Столтенберг.

Он је указао да Русија мора да повуче своје снаге из Украјине, Грузије и Молдавије гдје су распоређене без сагласности тих држава и истакао да је веома значајно да се смањи ризик од сукоба, уведе контрола наоружања и повећа степен транспарентности у односима Русије и НАТО.

- Само уколико се сви буду ангажовали на овим приципима моћићемо да обезбиједимо безбједност за све - рекао је Столтенберг и истакао да је НАТО одбрамбена организација која неће прихватити ухгрожавање безбједности било које од својих чланица.