latinica  ћирилица
26/01/2022 |  20:21 ⇒ 27/01/2022 | 07:15 | Аутор: РТРС

Вишковић о одлуци о повећању пензија (ВИДЕО)

Влада Републике Српске сутра ће донијети одлуку о редовном и ванредном усклађивању пензија, које ће износити четири одсто, рекао је премијер Српске Радован Вишковић за РТРС.
Радован Вишковић -
Радован Вишковић

Вишковић је рекао да су, на основу законске обавезе и прописаног обрачуна до којег се долази на основу раста плата и стопе инфлације, пензије требало да буду повећане за 3,36 одсто, али је Влада, уважавајући положај ове популације, одлучила да надокнади разлику како би пензије биле повећане за четири одсто.

Премијер је истакао да је ово највеће појединачно повећање пензија од 2013. године.

- Ми смо до данашњег дана повећали пензије за 16,28 одсто за период од три године - рекао је Вишковић.

Говорећи о ситуацији у БиХ, премијер Српске је рекао да постоји много отворених питања и да је потребан дијалог о свим проблемима.

- Имамо доста отворених питања који се тичу свих грађана у БиХ. Имамо одређене заједничке институције и предузећа као што је Електропренос БиХ. Оно је већ више од годину дана у блокади, а на рачунима тог предузећа на данашњи дан лежи преко 200 милиона КМ, а од тога 42 одсто припада Републици Српској - нагласио је Вишковић и додао да би се тај новац могао уложити у нове пројекте Електропреноса.

Вишковић је додао да би двије владе требале разговарати и о заштити домаће производње, за шта постоје свакодневни захтјеви привредних субјеката.

 

Коментаришући наводе функционера СДС-а Вукоте Говедарице да има сазнања да је Вишковић тражио од Новалића да одустане од куповине акција Хидроелектрана на Требишњици  рекао је да у овоме апсолутно нема истине.

Вишковић је рекао да нема приватизације ХЕТ-а, додајући да је докапитализација други појам.