latinica  ћирилица
26/01/2022 |  20:57 | Аутор: СРНА

Изетбеговић: Приједлози ХДЗ-а су кораци уназад

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је вечерас да су приједлози ХДЗ-а кораци уназад, те да ће избори бити одржани по постојећем принципу уколико не буде договора.

Изетбеговић је рекао да се узда у предстојеће састанке у Неуму гдје ће бити присутни представници већине парламентарних странака, те да очекује да се ту направи помак уз дозу одговорности.

- Гдје је излаз? То је спремност, евентуална, ХДЗ-а и ХНС-а да схвате да немају право на вето и блокаду сто одсто тема које се односе на Федерацију БиХ јер у овом часу то раде, блокирају ФБиХ - додао је Изетбеговић.

Он је оцијенио да су приједлози ХДЗ-а "кораци уназад".

- Треба схватити да не могу представници Хрвата радити ово што раде већ три године или када је у питању Уставни суд већ двије године - рекао је Изетбеговић новинарима након састанка са директором при Европској служби за спољне послове Ангелином Ајхорст и специјалним изаслаником САД за изборну реформу Метјуом Палмером.

На питање о укидању етничких префикса и је ли то за СДА један од услова, Изетбеговић је рекао да је то неприхватљиво и за странце за Венецијанску комисију, самим тим и за СДА.

- ХДЗ се одупире, али мислим да неће моћи остати на томе. Ако не буде договора, избори ће бити по садашњем закону. Мораће пристати, неће ваљда урадити и ту ствар, неће ваљда докинути право грађанима на изборе. Не вјерујем да ће се ХДЗ у то упустити - рекао је Изетбеговић.