latinica  ћирилица
26/01/2022 |  21:16 ⇒ 21:21 | Аутор: СРНА

Приједор: Изложба фотографија "Кровови Хиландара"

У оквиру светосавских свечаности у Приједору је вечерас отворена изложба фотографија "Кровови Хиландара" аутора Жарка Чигоје.
Изложба фотографија у Приједору - Фото: РТРС
Изложба фотографија у ПриједоруФото: РТРС

Фотографије су настајале током много боравака Чигоје на Светој Гори и манастиру Хиландару гдје је створио завидан опус, а најбоље фотографије преточене су у зидни календар и изложбу "Кровови Хиландара".

Професор Филолошког факултета у Бањалуци Младенко Саџак изјавио је новинарима да је изложба прије неколико година дошла на овај факултет, а ријеч је о стотинама слика, док су за изложбу у Приједору изабрали дио који се односи на кровове и димњаке, неколико фотографија које говоре о околини хиландарској.

- Жарко Чигоја је иначе пријатељ свих факултета, а поготово нашег и он је један од главних спонзора књига за нашу библиотеку и легат своје покојне супруге Бранкице је поклонио управо Филолошком факултету. Она је била стручњак за старословенски језик и тај легат се налази у нашој библиотеци - истакао је Саџак.

Саџак каже да је Чигоја, као и сви кад оду на Хиландар, постао "заробљеник" тог манастира и простора, што се јасно види на овим фотографијама и на основу тог насумичног избора та изложба дошла је и до Приједора.

Изложбу је отворио замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић који је нагласио да су фотографије настале спонтано.

- Посебно ми је задовољство да отворим ову изложбу и да имамо прилику да видимо ове фотографије које је аутор фотографисао - кровове Хиландара, зграде и димњаке ујутро, у подне и увече и на крају све то претворио у једну веома значајну изложбу. Ове фотографије које ми видимо вечерас су настале прије оног великог пожара који је задесио Хиландар, тако да су на неки начин сачувале успомену на неке објекте који, нажалост, више нису у функцији и не постоје - истакао је Ковачевић.

Жарко Чигоја је новинар, ангажовани друштвени и културни радник, тренутно директор "Чигоја штампе". Спада у ред првих приватних издавача у Србији.

Његов допринос се огледа у продукцији низа издања и књига веома важних за српску културу. Прије свега, то је продукција која је намијењена очувању културног насљеђа Србије, очувању ћирилице и низа других издања, нарочито у сарадњи са факултетима Београдског универзитета и САНУ.

Изложба ће у холу Позоришта Приједор бити отворена до 30. јануара.